Infofinanciar > Info > Industria chimică din România se dezvoltă. Ministrul Economiei vede un potențial de succes
Info

Industria chimică din România se dezvoltă. Ministrul Economiei vede un potențial de succes

Radu Oprea, ministrul Economiei (sursă foto: G4Media)
sursa foto: arhivă

Industria chimică din România este în dezvoltare. Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea spune că avem toate ingredientele pentru o poveste de succes în această industrie. De asemenea, ar echilibra balanța economică.

Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea afirmă că suntem martorii unor transformări majore, în ultimii ani și asta din cauza schimbărilor climatice și a nevoii tot mai mari de energie curată. Astfel, „industria națională se află în plin proces de transformare. Ne pregătim să implementăm Green Deal Industrial Plan și Regulamentul Net Zero Industry Act, recent adoptat la nivel european, iar pentru aceasta avem nevoie de proiecte mature și finanțare verde.

Ministrul mai spune că țara noastră este în căutare de soluții pentru creșterea competivității industriei și că avem nevoie să localizăm cât mai multe investiții industriale din sectoare cu valoare adăugată ridicată.

,,Prin dialog permanent între Guvern și sectoarele economice vom găsi cele mai bune soluții pentru ca România să parcurgă o tranziție energetică ordonată și să sporim competitivitatea economiei în același timp, a transmis și premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul se află în discuții permanente cu industria pentru a găsi modalități de finanțare și scheme de ajutor care să sprijine transformarea industriei către economia verde.

Oprea invită investitorii în România

Ministrul Economiei invită investitorii în România deoarece țara noastră are posibilități și oportunități. „Avem (…) gaz, petrol, energie verde, posibilitate de captare și stocare a carbonului, și când v-om progresa tehnologic, și hidrogen”, a mai spus acesta.

Ministrul a semnat o Scrisoare de intenție cu președintele Romchimica, Ștefan Vuza, care presupune tranziția energetică în industria chimică din România. Documentul presupune inițiative dedicate avansării tranziției verzi și parteneriatelor pentru tranziție energetică între Guvern și opeartorii chimici din România.

Acest angajament vine în contextul în care România s-a angajat să implementeze măsuri care să ajute la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin Planul național integrat în domeniul energiei și al schimbărilor climatice 2021-2030.

„Cheia viitorului Europei stă în agenda economică”.

Directorul general al Consiliului European al Industriei Chimice, Marco Mensink a salutat semnarea acestui documnet și a declarat că „Cheia viitorului Europei stă în agenda economică. Este important ca politicile industriale să completeze Green Deal şi să nu transformăm totul într-o competiţie între cetăţeni şi industrii. România este într-o poziţie excelentă pentru a face parte din acest viitor industrial al Europei.

Industria se va apropia de sursele energetice disponibile acolo unde infrastructura e disponibilă şi unde materiile prime sunt la preţuri accesibile, iar industria chimică românească este în continuă dezvoltare. Mesajul important pe care trebuie să-l transmitem este că România este pregătită să intre în afaceri în acest sector al investiţiilor verzi”, potrivit Digi24.