Infofinanciar > Lumea la zi > Industria auto acceptă verdictul. Decesul mașinilor pe combustibili fosili nu se reportează
Lumea la zi

Industria auto acceptă verdictul. Decesul mașinilor pe combustibili fosili nu se reportează

mașini de lux, sursa foto gds
Sursa foto: Arhiva companiei

Reprezentanții industriei auto din Europa nu va contesta interzicerea în 2035 a mașinilor pe bază de combustibili fosili.

Constructorii de automobile din Europa nu vor contesta decizia Uniunii Europene de a interzice efectiv vehiculele pe bază de combustibili fosili începând cu 2035. Termenul va fi acceptat indiferent cine va câștiga alegerile parlamentare europene din acest an, a declarat șeful grupului industriei auto de pe continent.

Declarațiile au fost făcute de Luca de Meo, președintele Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în cadrul unei conferințe de presă la Salonul Auto de la Geneva. Potrivit acestuia, responsabilitatea industriei auto „nu este de a argumenta împotriva regulamentului”.

Interzicerea, potențial fezabilă pentru industria auto

„Nu contestăm 2035”, a declarat de Meo. Președintele ACEA este și directorul general al producătorului auto francez Renault. „Acum trebuie să ne apucăm de treabă”, a mai precizat acesta.

O interzicere completă a mașinilor pe bază de combustibili fosili în 2035 „este potențial fezabilă. Dar trebuie create condițiile potrivite”, a adăugat de Meo.

Încetinirea creșterii cererii pentru vehiculele electrice a sporit presiunea asupra pe industria auto europeană. Aceasta este obligată să reducă costurile și să dezvolte modele mai accesibile. Prioritățile sunt dictate de faptul că noii rivali chinezi vin pe piață cu modele mai ieftine, conform reuters.

Producătorii auto europeni au susținut în repetate rânduri că sunt necesare mai multe subvenții guvernamentale. De asemenea, ei au solicitat și o infrastructură de încărcare mai extinsă pe Bătrânul Continent. Aceasta este necesară pentru a stimula cererea de vehicule electrice și pentru a încuraja adoptarea în masă.

Și Stellantis susține termenul

Declarația președintelui ACEA survin la scurt timp după ce producătorul auto franco-italian Stellantis a anunțat că vrea să respecte obiectivul Uniunii Europene. Stellantis susține interzicerea efectivă a vânzarii de mașini noi pe benzină și diesel începând cu anul 2035. Declarația a fost făcută de directorul general Carlos Tavares într-un interviu acordat publicației germane Welt.

Comentariile vin în contextul în care o posibilă schimbare spre dreapta în Parlamentul European ar putea duce la o revizuire sau retragere a interdicției.

„Nu sunt în niciun caz împotriva interzicerii de către noi a motoarelor cu combustie în 2035. Susțin această cerință. Dar trebuie să fii pragmatic pentru a face tranziția. În caz contrar, vom eșua în fața realității. Iar această tranziție va fi foarte costisitoare pentru contribuabil. Și nu neapărat eficientă pentru planetă”, a declarat Tavares.

Cu toate acestea, subvențiile rămân necesare. a declarat Tavares. Acesta a motivat că tehnologia este încă prea scumpă.

Normele aprobate de legislatorii UE prevăd că, până în 2035, producătorii de automobile trebuie să obțină o reducere de 100% a emisiilor de CO2 de la mașinile noi vândute. Acest lucru face imposibilă vânzarea de noi vehicule alimentate cu combustibili fosili în blocul celor 27 de țări.