Infofinanciar > Lumea la zi > India va interzice exporturile de zahăr. Lipsa precipitațiilor a dus la reducerea recoltelor
Lumea la zi

India va interzice exporturile de zahăr. Lipsa precipitațiilor a dus la reducerea recoltelor

Zahăr, Sursă foto: Evenimentul Zilei
Sursă foto: Evenimentul Zilei

India se pregătește să interzică exporturile de zahăr pentru prima dată în ultimii 7 ani. Se așteaptă ca India să interzică fabricilor de zahăr să exporte în sezonul următor, care începe în octombrie, oprind livrările pentru prima dată în ultimii șapte ani, deoarece lipsa ploilor a redus randamentul producției trestiei de zahăr, au declarat trei surse guvernamentale.

Absența Indiei de pe piața mondială ar fi de natură să crească prețurile de referință de la New York și Londra, care se tranzacționează deja în jurul unor maxime multianuale, declanșând temeri legate de o nouă inflație pe piețele mondiale de alimente.

Noi probleme la nivelul piețelor mondiale

„Obiectivul nostru principal este de a satisface cerințele locale de zahăr și de a produce etanol din surplusul de trestie de zahăr. Pentru sezonul următor, nu vom avea suficient zahăr pentru a aloca cote de export”, a declarat o sursă guvernamentală care a cerut să nu fie numită, în conformitate cu regulile oficiale. India a permis fabricilor să exporte doar 6,1 milioane de tone de zahăr în actualul sezon, până la 30 septembrie, după ce a aprobat vânzarea unei cantități record de 11,1 milioane de tone în sezonul trecut. În 2016, India a impus o taxă de 20% pe exporturile de zahăr pentru a limita vânzările în străinătate.

Ploile musonice în principalele districte producătoare de trestie de zahăr din vestul statului Maharashtra și din sudul  Karnataka, care împreună reprezintă mai mult de jumătate din producția totală de zahăr din India, au fost cu până la 50% sub medie până acum în acest an, potrivit datelor departamentului meteorologic. Ploile sporadice vor reduce producția de zahăr în sezonul 2023/2024 și chiar vor reduce plantațiile pentru sezonul 2024/2025, a declarat un oficial din industrie, care a declarat sub nume anonim.

Prețurile locale ale zahărului au urcat săptămâna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani, ceea ce a determinat guvernul să permită fabricilor să vândă 200.000 de tone în plus în august. „Inflația alimentară este o preocupare. Creșterea recentă a prețurilor la zahăr elimină orice posibilitate de exporturi”, a declarat o altă sursă guvernamentală. Inflația cu amănuntul în India a sărit în iulie la un maxim al ultimelor 15 luni, de 7,44%, iar inflația alimentară la 11,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Producția de zahăr a Indiei ar putea scădea cu 3,3%, până la 31,7 milioane de tone în sezonul 2023/2024. „Am permis fabricilor să exporte volume mari de zahăr în ultimii doi ani. Dar trebuie, de asemenea, să asigurăm o aprovizionare suficientă și prețuri stabile”, a declarat cea de-a treia sursă guvernamentală.

Interdicții și noi taxe de export

Luna trecută, India a surprins cumpărătorii prin impunerea unei interdicții asupra exporturilor de orez alb non-basmati. De asemenea, New Delhi a impus săptămâna trecută o taxă de 40% la exporturile de ceapă, în timp ce oficialii încearcă să calmeze prețurile la alimente înainte de alegerile statale de la sfârșitul acestui an. Un exportator cu sediul în Mumbai de la o casă de comerț global a declarat că se așteaptă ca producția mai mică din Thailanda să reducă de asemenea livrările, iar principalul producător, Brazilia, nu va fi în măsură să umple singură golul de pe piață, conform Reuters .