Lumea la zi

Închis pe nedrept. Un bărbat a stat în spatele gratiilor 14 ani dintr-o eroare juridică

Închis pe nedrept. Un bărbat a stat în spatele gratiilor 14 ani dintr-o eroare juridică
Sursa foto: Infoactual

Un bărbat a fost închis dintr-o greșeală juridică. Acesta a stat în spatiile gratiilor timp de 14 ani, fiind nevinovat. Eroarea juridică s-a produs la un tribunal din Olanda.

Întâmplarea nefericită a avut loc în Olanda, țară europeană, unde legile multicolore funcționau foarte bine, cândva, scrie Infoactual.

Protagonistul principal al poveștii este Rob B., un olandez care acum are onorabila vârstă de 64 de ani. El a stat închis timp de 14 ani, după ce a fost condamnat, în urmă cu 20 de ani pe motiv că și-ar fi ucis iubita. Cu puțin timp în urmă, bărbatul a fost declarat nevinovat de către un tribunal din regiunea Arnhem, Olanda.

Proces din anul 2000

În anul 2000, olandezul a fost trimis în judecată după ce iubita sa a fost găsită moartă, cu gâtul tăiat. Imediat, el a devenit principalul suspect, fiind la acea vreme iubitul femeii. Totodată, acesta era cunoscut cu probleme psihice. El a fost judecat, găsit vinovat și condamnat la închisoare.

Procesul a durat 4 ani. Astfel, în 2004, Rob B. a fost condamnat pentru crimă de către tribunalul districtual Den Bosch și, în apel, condamnat la 10 ani de tratament psihiatric obligatoriu (TBS).

Decizia tribunalului a venit pe fondul faptului că acest bărbat avea antecedente psihiatrice. Aceștia au pus crima pe seama unei manifestări comportamentale imprevizibile, care era în strânsă legătură cu afecțiunea sa.

Bărbatul a făcut recurs

În anul 2016, după ce avocatul bărbatului a făcut recurs la Curtea Supremă, o nouă evaluare a fost efectuată de Institutul Criminalistic din Țările de Jos.

Procurorii s-au convins de această dată că moartea victimei a fost o sinucidere și au cerut instanței revizuirea sentinței.

„Nu mai există indicii concrete și convingătoare că suspectul ar fi fost implicat”, au decis noii judecători. Decizia din trecut a avut la bază o eroare judiciară.

Bărbatul se află la Institutul de psihiatrie, unde este liniștit datorită faptului că s-a făcut dreptate.