Infofinanciar > Info > O grijă în minus pentru posesorii de mașini electrice! Statul amenajează noi stații de încărcare
Info

O grijă în minus pentru posesorii de mașini electrice! Statul amenajează noi stații de încărcare

Uniunea Europeană finanțează un nou proiect!
FOTO: profit.ro

Interesul mare manifestat de români pentru mașinile electrice impune dezvoltarea infrastructurii.  În acest sens, responsabilii sunt nevoiți să monteze mai multe stații de încărcare. Autoritățile susțin că vor fi amenajate puncte de acest fel în proximitatea școlilor, a instituțiilor publice precum și în cartierele de blocuri. Finanțarea proiectului va fi asigurată de ministerul Mediului și al Dezvoltării.

Problemele ridicate de utilizatorii de mașini electrice sunt printre altele  alimentarea pe distanțe mai mari. Un astfel de caz este relevat de Radu Restivan care susține că „În România sunt anumite coridoare care sunt bine vascularizate cu stații de mare putere, însă sunt și zone unde nu există stații și dacă cumva se întâmplă să ajungi acolo și o stație, două, să nu funcționeze, deja devine o problemă, îmi aduc aminte, când a izbucnit războiul, am fost cu niște ajutoare până la vama Isaccea, Tulcea, și era o stație la Hârșova, singura din zona respectivă, și m-am întâlnit cu un domn care încărca și zicea ce mare noroc ați avut că ieri am reușit să curăț stația de acolo că nu mai făcea contact și e singura stație pe o rază de 50 km și nu funcționează”.

PE obligă construirea stațiilor de alimentare la fiecare 60 de km a drumurilor principale

Potrivit unei directive emise de Parlamentul European, problema ridicată de Restivan  ar trebui să fie soluționată, adică PE obligă statele Uniunii să construiască instalații de încărcare pentru mașinile electrice la fiecare 60 de km de-a lungul principalelor șosele.

La nivelul României fondurile prevăzute de Administrația Fondului de Mediu, pentru stațiile de încărcare  este de 500 de milioane de lei, care pot fi accesați de instituțiile publice, școli sau stațiuni turistice care sunt interesate de implementarea acestui proiect.

Vicepreședintele AFM, Andrei Antipa face referire și la specificațiile tehnice ale instalațiilor respective, aflăm astfel că „ stațiile vor fi de încărcare normală, între 3 kw și 2,2, cele până în 7 kw vor primi 20.000 lei și cele mai mari vor primi 60.000 lei, potrivit stirileprotv.ro

Asociațiile de proprietari pot primi finanțare pentru construirea stațiilor de încărcare

„Un alt fond accesibil celor interesați de dezvoltarea infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice este acordat de ministerul Dezvoltării și poate fi accesat de asociațiile de proprietari, susținute de administrațiile locale”.

Majoritatea stațiilor de încărcare se regăsesc în parcările centrelor comerciale sau în benzinării, însă, mai nou, stațiile de încărcare sunt puse la dispoziția angajaților de către administratorii celor mai modern clădiri de birouri.

De reținut este faptul că fondurile acoperă doar cheltuielile aferente stațiilor de alimentare și nu plata energiei electrice necesară.

Faptul că ar putea să existe tot mai multe stații în ansambluri rezidențiale, acolo e o densitate foarte mare de oameni, ar ajuta foarte mult

la dezvoltarea acestei piețe, oricum numărul de mașini vândute în România e în continuă creștere. Dacă ar exista stații de încărcare la parterul blocului sau în parcarea subterană cred că ar impulsiona și mai mult oamenii să facă acest pas”.