Infofinanciar > Lumea la zi > În timp ce Putin aprovizionează frontul pentru o nouă ofensivă, Ucraina vrea să atace Crimeea. „Ne așteptăm la o invazie uriașă”
Lumea la zi

În timp ce Putin aprovizionează frontul pentru o nouă ofensivă, Ucraina vrea să atace Crimeea. „Ne așteptăm la o invazie uriașă”

România, hartă Europa de Sud-Est
Sursă foto: evz

Ucraina este pregătită să folosească rachete britanice cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Crimeea anexată, pe măsură ce implicarea occidentală în lupta împotriva lui Putin se intensifică – iar Kremlinul pregătește 1.800 de tancuri și 400 de avioane de luptă pentru o nouă invazie uriașă.

Ucraina este pregătită să folosească rachete britanice cu rază lungă de acțiune pentru a lovi peninsula anexată Crimeea – în timp ce Rusia pregătește mii de tancuri și vehicule blindate înaintea unui ‘nou val de atacuri’.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face presiuni pentru ca Occidentul să furnizeze avioane și rachete cu rază mai lungă de acțiune, avertizând că războiul ar putea ‘stagna’ fără acestea.

Rishi Sunak a răspuns apelului său recunoscând că ‘nimic nu este exclus’ în ceea ce privește furnizarea de ajutor militar din partea Marii Britanii pentru combaterea invaziei rusești.

Și se înțelege că au avut loc discuții care implică furnizarea potențială de rachete anti-navă Harpoon – care au o rază de acțiune de 150 de mile și costă aproximativ 1,2 milioane de lire sterline.

Ucraina urmează să atace Crimeea

Rachetele de croazieră sol-aer Storm Shadow, cu o rază de acțiune de aproximativ 250 de mile și un cost de 2,2 milioane de lire sterline, ar fi, de asemenea, în discuție, relatează The Times.

Surse din domeniul apărării din Ucraina au declarat pentru ziar că Kievul este pregătit să folosească rachetele pentru a lovi Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014.

Se înțelege că discuțiile sunt în curs de desfășurare în ceea ce privește numărul de rachete cu rază lungă de acțiune pe care Marea Britanie ar putea să le furnizeze – în ciuda temerilor că loviturile transfrontaliere ar putea duce la o escaladare a conflictului.

Aceasta vine după un avertisment din partea lui Zelenski că rachetele ar permite Ucrainei să lovească „adânc în teritoriile ocupate”.

El a spus: „Tocmai m-ați întrebat ce s-ar întâmpla dacă nu vom primi aceste avioane de luptă sau rachete cu rază mai lungă de acțiune, sau dacă nu avem suficientă muniție, pentru că totul, în mod evident, se termină și se termină de întreținut.

‘Fără armele pe care le discutăm acum și armele pe care tocmai le-am discutat cu Rishi mai devreme și despre cum ne va ajuta Marea Britanie, știți, toate acestea sunt foarte importante.

‘Fără acestea, ar exista o stagnare care nu va aduce nimic bun’.

Armele furnizate de Joe Biden Ucrainei

Președintele SUA, Joe Biden, a furnizat săptămâna trecută bombe lansate de la sol cu diametru mic – cu o rază de acțiune de 93 de mile -.

Dar Zelenski a acuzat aseară Germania că a tras de timp în ceea ce privește furnizarea de arme avansate pentru a ajuta la respingerea invaziei.

Într-o demonstrație de frustrare, el a spus că „trebuie să-l convingă în mod constant” pe cancelarul Olaf Scholz de necesitatea de a ajuta la alungarea Rusiei din țara sa.

Comentariile sale sunt în contrast puternic cu laudele sale de miercuri la adresa Marii Britanii, despre care a spus că „a fost alături de Ucraina din prima zi, din primele secunde și minute ale războiului la scară largă”.

Zelenski îi bate obrazul lui Scholz în problema armamentului

Dar el a declarat pentru site-ul german de știri Spiegel: „Trebuie să exercit presiuni pentru a ajuta Ucraina și să-l conving în mod constant că acest ajutor nu este pentru noi, ci pentru europeni. Relația noastră cu Germania merge în valuri, este în sus și în jos’.

Între timp, un oficial militar ucrainean a estimat că Rusia are deja 1.800 de tancuri, 3.950 de vehicule blindate, 810 sisteme de lansare de rachete multiple din epoca sovietică și 400 de avioane de luptă pregătite pentru ‘un nou val de atacuri’ în zilele următoare.

Oficialul, care a vorbit pentru Foreign Policy, a estimat, de asemenea, că Rusia are pregătite 300 de elicoptere și 2.700 de sisteme de artilerie.

‘Ne așteptăm în următoarele 10 zile la o nouă invazie uriașă’, a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului.

Ucraina se pregătește pentru o ofensivă rusă în Donbas

Rusia a concentrat sute de mii de soldați în est, folosind tactici de forță brută și valuri umane pentru a roade apărarea Ucrainei.

Pe fondul unei creșteri recente a luptelor, mai mulți analiști militari consideră că ofensiva rusă este deja în curs de desfășurare și anticipează că aceasta se va intensifica pe măsură ce se apropie prima aniversare a invaziei, la 24 februarie.

Jonatan Vseviov, secretarul general al Ministerului estonian al Afacerilor Externe, a declarat pentru Foreign Policy: „Ceva se pregătește în est. Tot mai mulți soldați ruși sosesc pe front’.

Oficialii ucraineni estimează că forțele rusești din interiorul Ucrainei au depășit acum 300.000 de oameni, în urma unui efort de mobilizare care a început în septembrie.

Analiștii militari susțin că cifra ar putea fi puțin mai mică, dar tot ar fi mai mare decât cea care a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Al doilea an de război începe în forță

În zilele premergătoare datei de 24 februarie, oficialii occidentali au estimat că Rusia a dispus aproximativ 150.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina.

De data aceasta, acestea ar avea o concentrare mare în estul Ucrainei.

În weekend, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că se așteaptă ca aniversarea invaziei să aducă o intensificare a operațiunilor rusești.

În pofida caracterului dezordonat al campaniei de recrutare și a lipsei de pregătire oferită noilor recruți, efortul de mobilizare pare să fi desfășurat suficiente trupe pentru a stăvili avansurile Ucrainei, deși forțele rusești au suferit pierderi uriașe în acest proces.

Oficialii occidentali estimează că aproape 200.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în luptă, a relatat New York Times săptămâna trecută.