Infofinanciar > Lumea la zi > În Italia se află „cea mai mică podgorie din lume”. Vinul care costă o avere și pe care nu trebuie să îl bei
Lumea la zi

În Italia se află „cea mai mică podgorie din lume”. Vinul care costă o avere și pe care nu trebuie să îl bei

În Italia se află „cea mai mică podgorie din lume”. Vinul care costă o avere și pe care nu trebuie să îl bei
Sursa foto: viamari10.it

Tullio Masoni, antreprenor, colecționar de artă și fost bancher de investiții, produce unele dintre cele mai exclusiviste vinuri din lume, vândute cu 5000 de dolari bucata, dar nu dorește ca acestea să fie consumate, întrucât sunt ca niște opere de artă, în special, prin modul de realizare a lor.

Locul în care se află această podgorie, cea mai mică din lume este cu totul inedit, chiar în inima orașului Reggio Emilia, într-un palazzo din secolul al XVI-lea. Orașul este renumit pentru că aici este locul de naștere al steagului național Italian „tricolor”.

De asemenea, este situat între Parma și Modena, într-o zonă care a dat Italiei unele dintre cele mai cunoscute produse de export, cum ar fi: supermașinile Ferrari și Lamborghini și produse culinare de bază precum lasagna, tortellini, Prosciutto di Parma și Ragù alla Bolognese.

Revoluționarul care a avut o contribuție la unificarea Italiei, a vizitat, în trecut, vila în care se află acum podgoria

Faptul că vinul lui Masoni nu ajunge pe multe mese are probabil sens dacă luăm în considerare începuturile sale. El își cultivă strugurii pe acoperișul de pe Via Mari 10 – adresa clădirii și numele vinului însuși – un loc notabil deoarece în 1859 a fost vizitat de Giuseppe Garibaldi, revoluționarul care a contribuit la unificarea Italiei.

Cu o suprafață de puțin peste 200 de metri pătrați, Via Mari 10 produce doar 29 de sticle de vin roșu pe an, pe care Masoni le vinde apoi la un preț amețitor de 5.000 de euro (aproximativ 5.000 de dolari) bucata. În mod corespunzător pentru acest cost, sticlele nu sunt vândute într-un magazin de vinuri, ci într-o galerie de artă – Bonioni Arte – aflată la doar câteva străzi distanță.

„Vinul meu este o formă de expresie artistică, o provocare filozofică, ceva ce trebuie să păstrezi în sufragerie pentru a putea discuta despre el cu prietenii tăi și să le povestești despre lunaticul care și-a pus o podgorie pe acoperișul său”, a declarat Masoni, care își compară podgoria urbană cu „Roata de bicicletă” a artistului francez Marcel Duchamp – o roată de bicicletă reală pe care a montat-o pe un taburet în studioul său din Paris în 1913. Aceasta a stat la baza faimoasei serii a lui Duchamp de obiecte obișnuite prezentate ca artă, numite Readymades.

„Dacă vezi o roată de bicicletă într-o sufragerie și nu într-un atelier de reparații, îți dai seama cât de frumoasă este”, a spus Masoni. „Podgoria mea este așa: Este neașteptată; stimulează creierul; stârnește gânduri noi.”

Legătura dintre artă și vița de vie

Legătura dintre vin și artă începe cu fructele, deoarece vița de vie crește pe spalieri care sunt de fapt opere de artă realizate de un sculptor local, Oscar Accorsi. „Strugurii mei se apucă de artă de îndată ce se nasc”, a spus Masoni.

Vinul este învechit în butoaie de stejar care sunt, de asemenea, sculpturi realizate de un alt artist local, Lorenzo Menozzi, și sunt menite să reprezinte un bărbat și o femeie.

De asemenea, Masoni l-a determinat pe Giuseppe Camuncoli, un artist consacrat al benzilor desenate Marvel, născut în Reggio Emilia, să deseneze o ediție specială a etichetei vinului său. Drept urmare, acesta își încurajează cumpărătorii să nu deschidă niciodată sticlele, ci să le trateze ca pe niște opere de artă.

„Sunt singurul producător de vin din lume care spune că nu ar trebui să îi bei vinul”, a spus el.

Certurile, înjurăturile și diversele dialecte care se aud în cartier îmbogățesc și contaminează strugurii

Vița de vie, care este Sangiovese, este hrănită cu ouă, banane, alge marine și excremente de privighetoare, potrivit lui Masoni, dar el spune că „dieta” lor include și vocile care vin din cartier – certurile, înjurăturile și diversele dialecte care îmbogățesc și contaminează fructele, oferindu-le un avantaj față de strugurii de la țară, care se bucură doar de liniște.

Presat să ne spună cum este cu adevărat vinul în pahar, Masoni oferă câteva note de degustare unice: „La prima înghițitură ai parte de multă perplexitate, dar după câteva secunde ceva prinde viață în cerul gurii și îți deschide mintea către o nouă dimensiune”, a spus el, cântărind cu atenție fiecare cuvânt.

„Vinul meu nu oferă liniște, ci mai degrabă trasează o linie verticală roșie în interiorul minții tale, care transmite o senzație de viteză infinită.”