Infofinanciar > Info > Undă verde de la Guvernul României! Vom avea un Pod rutier peste Prut de la Ungheni
Info

Undă verde de la Guvernul României! Vom avea un Pod rutier peste Prut de la Ungheni

Pod Prut Ungheni A-8
Sursa foto Economedia

Podul peste Prut de la Ungheni va fi construit sub administrația Ministerului Transporturilor din România și continuă Autostrada Unirii, pe secțiunea Târgu-Neamț – Iași – Ungheni, care se află la acest moment în stadiul proiectării. Guvernul de la București a acceptat o finanțare ce se ridică la peste 16 milioane de euro, care va fi destinată pentru construcția podului.

În acest context, se poate preciza că locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului au parte de o veste bună! Secretarul de stat al ministerului român al Transportului, Irinel Ionel Scriosteanu a transmis că podul se va dispune de o lungime de 261 de metri și o lățime de 13 metri. În același timp, acesta a precizat că se vor porni demersurile pentru licitația privind executarea lucrării.

În urmă cu două luni, podul de la Ungheni a primit Acordul de mediu, în urma unei ședințe a Comisiei de Analiză Tehnică de la APM Iași. Proiectul a fost bazat pe construirea unui pod rutier care să aibă mai multe benzi. Ca un obiectiv al proiectului este precizat un punct de control trecere frontieră care să asigure un cadru potrivit pentru controlul autovehiculelor care trec podul.

Declarațiile lui Scriosteanu

Irinel Ionel Scriosteanu a punctat ideea că podul nu este doar o legătură dintre România și Moldova, ci este chiar o dovadă a ajutorului reciproc dintre cele două țări, în mai multe domenii.

„Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane”, a transmis Irinel Ionel Scriosteanu, citat de radiomoldova.md.

Mai mult decât atât, Scriosteanu subliniază importanța colaborării dintre statul român și Ministerul Infrastructurii din Moldova, astfel fundamentându-se un cadru benefic de începere a lucrărilor.

„Ne bucurăm de o bună colaborare cu reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, motiv pentru care sunt convins că vom realiza cât mai repede ceea ce ne-am propus”, a completat Scriosteanu.

Obiectivele proiectului

Un obiectiv important pe care îl va îndeplini proiectul este fundamentarea unei legături dintre Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova), conform sursei citate anterior.

Conform proiectului pentru construirea podului de la Ungheni, au existat mai multe obiective. În primul rând, se vorbește despre realizarea unui pod rutier cu patru benzi peste râul Prut, care va avea un punct de vamă modern. În același timp, se va realiza legătura cu autostrada Iași – Ungheni, iar timpul de călătorie și cel de tranzit vor putea fi reduse semnificativ, conform APIX.

Proiectul prevede și faptul că se vor executa lucrări care să asigure fundamentarea unei circulații corecte, prin indicatoare rutiere și marcaj orizontal. Pentru a reduce zgomotul, vor fi montate panouri fonoabsorbante performante pe întreaga lungime a podului și a drumului de legătură.