Infofinanciar > Info > Cresc taxele și impozitele. Primăria Capitalei a dat anunțul
Info

Cresc taxele și impozitele. Primăria Capitalei a dat anunțul

Indice în creștere
Credit imagine: Ziarul Financiar

Bucureștenii se pot aștepta la creșteri semnificative de taxe și impozite în anul 2024. Primăria Municipiului București (PMB) a precizat că ajustarea conform cu nivelul inflației va duce la un index de 13,8%.

„Conform prevederilor art. 491 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxele şi impozitele locale se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior. Astfel, pentru anul 2024, impozitele şi taxele locale se indexează cu indicele inflaţiei, respectiv 13,8%, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice”, a transmis printr-un comunicat de presă Primăria Capitalei.

Creșteri continue din 2021 încoace

În 2021, indicele aferent taxelor și impozitelor era de 3,8%, o scădere ușoară față de cel de 4,6%, din 2020. Situația a devenit, însă, mai dificilă pentru locuitorii Capitalei în următorii ani. Astfel, indexul ajustat la rata inflației a ajuns la 6,4% în 2022, iar în 2023, la 11,5%.

Putem folosi ca etalon indicele de 4,6% din 2020. Atunci, bucureștenii se puteau aștepta la creșteri de 4-7 lei pentru impozitarea garsonierelor. La două camere, diferența de preț era de 4-9 lei în plus. Variația putea să ajungă și la 7-12 lei în cazul locuințelor persoane fizice de trei camere. Rezidenții din apartamente de patru camere aveau un excedent de 9-18 lei față de prețurile anterioare.

În primul rând, clădirile cu pereți exteriori din materiale tratate chimic vor ajunge la prețul de 1.351 lei/m2, dacă sunt prevăzute cu instalații de apă, instalații electrice și canalizare. Clădirile care nu au astfel de facilități vor ajunge la prețul de 810 lei/m2.

Următoarea categorie este reprezentată de construcțiile cu pereți exteriori netratați termic sau chimic. Cele care dispun de toate facilitățile vor costa 405 lei/m2. În schimb, prețurile clădirilor fără utilități se vor ridica la 271 lei/m2.

În plus, cotele de impozit vor fi afectate. Spre exemplu, clădirile rezidențiale și anexele ating o cotă de impozit de 0,1%. Spațiile nerezidențiale vor avea cote de 0,2% după ajustarea la nivelul inflației.

Căi de comunicare cu PMB

Proiectul de majorare a taxelor și impozitelor se află în momentul de față în dezbatere publică. Astfel, bucureștenii sunt încurajați să-și exprime punctul de vedere și să facă propuneri adiacente acestui proiect. Termenul-limită până la care PMB primește recomandările cetățenilor este 15 martie 2023.

Documentația aferentă acestei hotărâri este accesibilă pe site-ul PMB. Tot aici găsiți documentele-tip cu ajutorul cărora să transmiteți propuneri către Primăria Capitalei. Toate sugestiile venite din partea cetățenilor vor fi publicate pe pagina de Internet a Primăriei Capitalei.

Pentru a consulta fizic aceste acte, puteți vizita sediul Primăriei Muncipiului București, la adresa B-dul Regina Elisabeta, nr. 42, sector 5, între 08:30 și 16:30, lunea, marțea, joia și vinerea. Singura excepție din timpul săptămânii este în ziua de miercuri, când programul se desfășoară între orele 08:30 și 18:30.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.