Infofinanciar > Lumea la zi > În ce condiții se pot relua negocierile de pace? Rusia își va atinge obiectivele doar prin mijloace militare
Lumea la zi

În ce condiții se pot relua negocierile de pace? Rusia își va atinge obiectivele doar prin mijloace militare

Rusia și Ucraina, Sursă foto: Financial Intelligence
Sursă foto: Financial Intelligence

Conform Kremlinului, obiectivele stabilite înainte de atacul asupra Ucrainei pot fi îndeplinite doar prin mijloace militare. „Pentru noi, prioritatea absolută continuă să fie și va rămâne întotdeauna atingerea obiectivelor stabilite. Acum acestea pot fi atinse doar prin mijloace militare”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Printre altele, ofițerul de presă al Moscovei a delcarat că  nu vede principiile pe care schimbarea situației din Ucraina va urma un curs pașnic.

Sugestiile membrilor NATO

Declarațiile oficialului vin într-un context în care se fac speculații ce vizează posibilitatea unor negocieri noi pentru pace între Kiev și Moscova. The Wall Street Journal a scris la finalul lunii februarie, pe baza unor surse diplomatice, că Franța, Marea Britanie și Germania, unii dintre cei mai mari membrii europeni ai NATO, vor să sugereze Ucrainei să inițieze discuții în cadrul cărora să negocieze pacea cu Rusia.

Acest plan urmează să ajungă pe ordinea de zi a summitului NATO, eveniment ce va avea loc în luna iulie la Vilnius, unde Zelenski vrea să participe fizic. Cele trei țări menționate și-ar dori să îndemne Ucraina să încerce din nou o negociere cu Rusia, printr-un pact care să oficializeze legăturile strânse dintre Ucraina și Alianța Nord-Atlantică.

 Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii apropiați ai președintelui Volodimir Zelenski, a afirmat într-un interviu că un posibil plan de protecție realizat de Berlin, Paris și Londra nu există.

„Acest plan nu există acum. Nu este și nu va exista. După un an de război, după ce zeci de mii de ucraineni au fost uciși, voi ne propuneți să ne punem în genunchi față de Rusia și să începem negocieri. Pentru că asta înseamnă acest plan. Sună foarte straniu: ei au venit aici, au ucis oamenii, au violat și voi ne spuneți că trebuie să începeți negocieri și să le cedați niște teritorii lor”, a criticat oficialul.

„Este foarte straniu să credeți că politica este așa de simplă, se cedează un teritoriu și gata. Atunci am o întrebare: de ce credeți că Rusia se va opri aici? De ce nu credeți că Rusia va merge și mai departe. Naivitatea nu poate fi o parte a unei politici. În 2014, europenii ne-au spus să cedăm o parte din teritoriu și va veni pace. A venit pacea după aceasta?”, a mai declarat acesta pentru Hot News.ro.

„Rusia a intrat pe teritoriul nostru, a lansat rachete, a făcut mai multe crime, violuri, în regiunea Kievului, în Zaporojie și alte regiuni. Au încălcat dreptul internațional. Numai acum procuratura noastră a început 70.000 de dosare de tot ce a făcut Rusia”, a precizat Podoliak.

Negocierile anterioare

În luna decembrie a anului trecut au avut loc alte discuții ce vizează reîncercarea unor negocieri de pace, însă nu au avut succes după declarația Kreminului conform căreia orice tratat de pace trebuie să menționeze faptul că teritoriile ucrainene ocupate de Rusia vor fi anexate acesteia.

Atunci, Moscova a declarat de mai multe ori că își dorește pace, însă aceasta este condiționată de acceptarea termenilor săi. Negocierile pentru pace s-au desfășurat în martie 2022, în Belarus și apoi Turcia. Acestea au eșuat în urma refuzului Moscovei a cerinței esențiale ale Kievului, și anume încetarea focului și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Ucraina fusese de acord să accepte neutralitatea țării și să renunțe la aderarea în NATO, în ciuda avertismentelor Statelor Unite conform cărora Rusia nu are de gând să încheie conflictul. Negocierile s-au oprit în momentul în care s-au descoperit carnajele comise de ruși la Bucea, Irpin și alte zone ale Ucrainei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.