Info

Elevii vor intra la clase după ce au trecut prin triaj și purtând măști. Cazurile de gripă au readus măsurile practicate în pandemie

sursa foto: 6abc
sursa foto: 6abc

În pofida unei creșteri a incidenței gripei și a bolilor virale în rândul populației, toate școlile din România se vor deschide luni, 9 ianuarie. Pentru a decide cum vor fi prioritizate școlile și ce politici vor urma luni elevii și profesorii, reprezentanții ministerelor Sănătății și Educației s-au întâlnit joi cu cei ai DSP.

În ciuda numărului semnificativ de cazuri de gripă, viroze și COVID, autoritățile au ajuns la concluzia că închiderea școlilor nu este esențială.

Elevii bolnavi vor fi trimiși acasă

„Şcolile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii„, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, potrivit România TV.

În cadrul unei întâlniri, oficialii ministerelor Sănătății și Educației și DSP-urile au stabilit o serie de linii directoare care trebuie respectate începând de luni în școli. Grupul a decis că doar după triaj elevii vor putea intra în școli, iar cei care sunt bolnavi vor fi trimiși acasă.

Pentru a preveni transmiterea bolii între elevi și instructori, autoritățile recomandă acum purtarea de măști în sălile de clasă.

„Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ceea ce trebuie făcut în organizarea unităților de invatamant, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății la Digi24, potrivit sursei citate.

Într-o conferință de presă susținută azi, 5 ianuarie, Rafila a declarat că „Scopul conferinței de presă e de a explica contextul epidemic legat de gripă și pe de altă parte măsuri și recomandări. Nu dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier.”, potrivit G4Media.ro.

El a explicat și contextul în care poate fi declarată epidemia de gripă „O succesiune de trei săptămâni epidemice duce la declararea epidemiei de gripă.”.

Se redeschid centrele COVID

Rafila a mai menționat și că vaccinarea antigripală continuă să fie recomandată pentru cadrele didactice.

Cu toate acestea, autoritățile vor să reînvie fostele centre de evaluare COVID, care ar urma să fie folosite pentru evaluarea cazurilor de gripă și alte afecțiuni respiratorii.

În consecință, ar urma să se elibereze departamentele de urgență și unitățile de primiri urgențe ale spitalelor, care acum sunt invadate de persoane care prezintă semne de gripă.

În zilele următoare, oficialii din domeniul sănătății anticipează o creștere a cererii de vaccinuri antigripale.

În acest scop, ei pot sugera redistribuirea stocurilor de vaccin antigripal către clinicile medicilor generaliști care primesc mai multe cereri de imunizare din partea pacienților lor.