Infofinanciar > Esential > Importanța agriculturii în economia Norvegiei. 3% din suprafața totală a țării este teren arabil
Esential

Importanța agriculturii în economia Norvegiei. 3% din suprafața totală a țării este teren arabil

agricultura norvegia
sursa foto dreamstime

În vestul Norvegiei, insula Karm cuprinde o zonă agricolă deosebit de bogată. Zonele fiordurilor interioare din Hardanger sunt mai adăpostite, cu regiuni bogate de fructe specializate în mere și cireșe. Trøndelag este cea mai tipică regiune agricolă din Norvegia, cu pământ plat și fertil în jurul fiordului Trondheim (Trondheimsfjorden) și orașului Trondheim.

Silvicultură constituie baza industriei de prelucrare a lemnului, care reprezintă o mică, dar importantă parte a exporturilor totale de mărfuri ale Norvegiei, și este de o importanță majoră pentru aproximativ jumătate din toate fermele norvegiene, care sunt atât de mici încât o a doua sursă majoră de venit.

De-a lungul coastei, pescuitul joacă același rol pe care îl are silvicultură în alte părți. În același timp, formează baza unei mari industrie de prelucrare a peștelui și oferă locuri de muncă sezoniere pentru mulți fermieri, fapt care ajută economia Norvegiei. Dintre toți pescarii, doar jumătate de pește este singura lor ocupație. Majoritatea navelor sunt deținute de pescari înșiși, membrii echipajului necesar fiind plătiți cu cote din venitul brut într-o continuare a unei tradiții maritime de secole. O problemă critică este cum să evitați epuizarea resurselor de pește menținând în același timp volumul. Principalele produse de mare din Norvegia includ pește proaspăt, pește uscat și sărat, pește afumat, file de pește congelat și alte forme procesate, cum ar fi peștele marinat și conservat. Organismele de pește sunt folosite ca hrană la fermele de nurci. În nord-vestul orașului Ålesund se bucură de pescuit.

Teren arabil – o resursă rară

Norvegia acoperă o distanță de 2.500 de kilometri din partea de sud până la Capul Nord, la 71 de grade nord. Clima și condițiile pentru agricultură diferă semnificativ de la sud la nord și de la fiorduri la zonele montane din interior. Densitatea populației este scăzută, cu o populație totală de 5 milioane de locuitori. O proporție din ce în ce mai mare a populației trăiește în orașe și zone urbane.

Doar 3% din suprafața totală a Norvegiei este teren arabil, iar 30% din acesta poate fi folosit pentru producția de cereale și legume. Restul suprafeței poate fi folosit doar pentru producția de iarbă. În plus, oile și bovinele pasc în munți în timpul unei veri scurte, dar intense.

Cu foarte puține scutiri, fermierii norvegieni produc pentru piața internă. Totuși, gradul de autosuficiență al țării este mai mic de 50% pe o bază energetică. Norvegia are astfel un import net substanțial de alimente, iar securitatea alimentară națională este o problemă importantă.

Menținerea producției interne

Norvegia are un obiectiv național de a menține producția internă și, în cadrul angajamentelor comerciale multilaterale existente, să acopere cererea națională pentru acele produse care cresc în mod natural în țară. Sectorul agricol are și multe obiective sociale. Pentru a satisface nevoile societății, agricultura trebuie să producă alimente sigure și sănătoase de înaltă calitate în lumina preferințelor consumatorilor și să producă bunuri publice, cum ar fi districte viabile, o gamă largă de beneficii de mediu și culturale și să asigure producția de alimente pe termen lung.

Agricultura norvegiană acoperă în principal cererea internă de lapte și produse lactate, carne de porc, carne de pasăre și ouă. Fermierii norvegieni produc 80-90% din cererea națională de carne de vită și oaie. Cota de piață națională pentru cereale și cartofi este de aproximativ 60%. Doar 25% din cererea de legume, fructe și fructe de pădure este produsă în Norvegia.