Infofinanciar > Lumea la zi > Avertizări de la Banca Mondială. Economia globală se îndreaptă spre cea mai slabă perioadă din ultimii 30 de ani
Lumea la zi

Avertizări de la Banca Mondială. Economia globală se îndreaptă spre cea mai slabă perioadă din ultimii 30 de ani

Banca Mondială, Sursă foto: radioinfinit.ro
sursa foto arhiva companiei

Economia mondială este pe cale să înregistreze cea mai slabă creștere din ultimii 30 de ani, a avertizat Banca Mondială, în cele mai recente proiecții pentru 2024.

În previziunile publicate marți, 09.01.2024, organizația multilaterală a afirmat că produsul intern brut al economiei mondiale ar urma să crească cu doar 2,4% în 2024 – în scădere de la 2,6% anul trecut. Dacă previziunile sunt corecte, ar fi al treilea an consecutiv în care creșterea s-ar dovedi mai slabă decât în cele 12 luni anterioare.

„Fără o corecție majoră a cursului, anii 2020 vor rămâne în istorie ca un deceniu de oportunități irosite”, a declarat Indermit Gill, economist-șef și vicepreședinte senior al Băncii Mondiale.

Creditorul a declarat că se așteaptă ca în 2024 creșterea comerțului mondial să fie doar la jumătate din media din deceniul de dinaintea pandemiei.
Încetinirea comerțului mondial și creșterea costurilor de împrumut au însemnat o creștere medie anuală pentru țările în curs de dezvoltare începând din 2020 de doar 3,9% pe an – cu un punct procentual mai puțin decât în deceniul precedent, a adăugat acesta.

Banca Modială, previziuni sumbre

Primii ani ai deceniului au fost marcați de începutul pandemiei de coronavirus, de intensificarea tensiunilor geopolitice în urma invaziei Rusiei în Ucraina și de cea mai mare creștere a inflației mondiale din ultima generație. Războiul dintre Israel și Hamas a stârnit îngrijorări cu privire la un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Avertismentul vine într-un moment în care și alte organizații multinaționale își exprimă îngrijorarea cu privire la perspectivele pe termen mediu ale unei economii mondiale îngreunate de condițiile de creditare mai stricte și de riscurile sporite legate de conflicte.

Proiecțiile FMI pentru următorii cinci ani sunt la cel mai scăzut nivel de la apariția globalizării în anii 1990. Oficialii Fondului au avertizat în repetate rânduri guvernele să nu slăbească legăturile comerciale, ceea ce, potrivit Fondului, va slăbi creșterea și va alimenta inflația.

Unde se vor înregistra creșteri?

Economiile avansate ar urma să înregistreze o creștere de doar 1,2%, potrivit Băncii Mondiale. În scădere de la 1,5% în 2023.

„Principala preocupare în economiile avansate se deplasează din nou de la inflație la producție”, a declarat Gill la o conferință de presă cu ocazia publicării raportului. Acesta adaugă că aceasta a fost principala concluzie a planurilor Rezervei Federale a SUA de a reduce ratele de trei ori în acest an de la nivelul maxim actual de 22 de ani de 5,25-5,5%.

Între timp, încetinirea creșterii economice în China a creat un „vânt din față” semnificativ pentru alte economii în curs de dezvoltare. În special pentru partenerii săi comerciali din Asia de Est. Europa de Est va înregistra o creștere mai lentă din cauza legăturilor sale cu Rusia, a declarat banca.

Țările cu venituri mici ar urma să aibă rezultate mai bune în acest an, cele mai sărace economii din lume înregistrând o creștere medie de 5,5%, față de 3,5% în 2023.
Cu toate acestea, Gill a precizat că multe dintre aceste țări și alte economii în curs de dezvoltare au rămas blocate de „peste o jumătate de trilion de dolari de datorii excesive” și de reducerea spațiului fiscal.

Creditorul multilateral a îndemnat țările să investească mai mult, afirmând că acest lucru ar putea fi „transformator” în creșterea nivelului de trai. „Când vine vorba de … … creșterea accesului la internet sau de rezolvarea problemelor de inegalitate, se observă progrese semnificative atunci când țările au o creștere susținută a investițiilor”, a declarat Gill, potrivit Financial Times.