Lumea la zi

MAE îl pune pe Lukașenko la zid! Declarațiile președintelui belarus, catalogate „inadmisibile”

Aleksandr Lukasenko, Sursă foto: La Notizia Giornale
Sursă foto: La Notizia Giornale

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a oferit mai multe declarații șocante în cadrul unui eveniment, organizat de Ziua Unității sâmbătă în țara sa. Potrivit acestuia, SUA ar împinge țări precum Polonia, Republica Moldova sau chiar România în conflictul declanșat de Rusia în Ucraina. În urma acestor afirmații, reprezentantul statului Belarus din România a fost convocat de urgență de Ministerul Afacerilor Externe.

„Ca urmare a declarațiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukașenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menționat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România”, a transmis MAE duminică.

MAE a catalogat aceste declarații ale liderului bielorus ca fiind „inadmisibile”.

„Astfel, partea română respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”, a mai precizat ministerul de externe, potrivit Antenei 3.

Ce afirmații a mai făcut sâmbătă Aleksandr Lukașenko

Potrivit agenției de presă de stat din Rusia, TASS, Lukașenko a declarat că Washingtonul a jucat un anumit rol în toate conflictele politice majore din lume.

„Washingtonul este implicat în toate conflictele politice importante, dar, în același timp, pare să ignore controversele interne care deja sunt pe cale să devină un impas civil”, a declarat Lukașenko într-un discurs din timpul manifestațiilor de sâmbătă.

De asemenea, potrivit președintelui bielorus, lumea „a înnebunit și este pe cale să se dezintegreze”.

„Cum se va sfârși asta? Este pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece când omenirea se află în pragul unui conflict nuclear. În toată această nebunie, va trebui să ne dovedim încă o dată maturitatea ca națiune, disponibilitatea noastră de a răspunde ca un singur organism la provocările geopolitice ale secolului XXI”, a declarat Lukașenko. „Astăzi, suntem pregătiți să ne protejăm granițele naționale autentice, să ne menținem poziția.”, a mai completat el.