Infofinanciar > Lumea la zi > Olanda va aloca Ucrainei un ajutor de 2,5 miliarde de euro! Ce a transmis premierul olandez Mark Rutte
Lumea la zi

Olanda va aloca Ucrainei un ajutor de 2,5 miliarde de euro! Ce a transmis premierul olandez Mark Rutte

mark rutte sursa: twitter
sursa: twitter

Guvernul olandez va aloca anul viitor un ajutor de 2,5 miliarde de euro Ucrainei, a scris Mark Rutte, prim-ministrul țării, pe Twitter, pe 23 decembrie. 

Fondurile vor fi folosite pentru a oferi Ucrainei echipamente militare și sprijin umanitar și diplomatic. De asemenea, Olanda va ajuta Ucraina să își refacă infrastructura critică afectată de atacurile rusești și va asigura tragerea la răspundere pentru crimele de război comise de Rusia, potrivit lui Rutte. 

Promisiunile Guvernului olandez 

„Atât timp cât Rusia va continua războiul din Ucraina, Olanda va continua sprijinul pentru Ucraina. Aproape două miliarde de euro sunt destinate sprijinirii militare, iar restul programelor umanitare și pentru reconstrucția infrastructurii”, a transmis pe platforma de social media Twitter premierul olandez Mark Rutte. „Ucraina se poate baza pe Țările de Jos. Tocmai am confirmat acest lucru în conversația noastră cu Zelenski”, a încheiat premierul. 

„Utilizarea exactă a contribuției depinde de necesitățile ucrainenilor și de evoluția războiului”, a subliniat Guvernul Olandei. 

Fondurile oferite de către Olanda Kievului 

Până în prezent, Olanda a furnizat Ucrainei asistență militară de aproape un miliard de euro de la începerea invaziei militare ruse, în februarie. 

Anterior, în data de 11 noiembrie, ministrul olandez al Comerțului Exterior și Cooperării pentru Dezvoltare, Liesje Schreinemacher, a declarat că Olanda va oferi 100 de milioane de euro suplimentare pentru a sprijini Ucraina pe perioada iernii. Mai mult, în octombrie, țara s-a angajat să furnizeze Ucrainei rachete sol-aer în valoare de 14,5 milioane de dolari, potrivit The Kyiv Independent. 

Contribuțiile Guvernului olandez pentru ajutorul victimelor și refugiaților ucraineni 

Pe site-ul oficial al Guvernului din Olanda, aceștia au o secțiune în care sunt enumerate ajutoarele financiare pe care le-a oferit Amsterdamul victimelor din urma agresiunii rusești din Ucraina. Acestea sunt: 

„La 27 februarie, Olanda a pus la dispoziție 20 de milioane de euro pentru ajutor de urgență. Organizația Națiunilor Unite folosește acești bani pentru a oferi asistență de urgență în Ucraina și în țările învecinate. Aceasta include distribuirea de alimente și apă și oferirea de asistență medicală. De asemenea, ONU coordonează asistența internațională. 

La 7 martie, guvernul a pus la dispoziție alte 15 milioane de euro pentru asistență de urgență pentru victimele războiului din Ucraina. Acest lucru a fost anunțat în timpul zilei naționale de strângere de fonduri de la Giro555. 

Alianța olandeză de ajutorare (DRA) ajută Ucraina, cu sprijinul guvernului. Trei dintre cele 14 organizații de ajutorare care alcătuiesc DRA – și anume Dorcas, Cordaid și Save the Children – oferă populației ucrainene hrană, apă potabilă, adăpost, protecție, precum și sănătate mintală și sprijin psihosocial. Bugetul alocat este de 2,5 milioane de euro. 

De asemenea, Olanda a pus la dispoziție 1,5 milioane de euro pentru a sprijini activitatea Crucii Roșii în Ucraina și în țările învecinate în care fug refugiații. Fondurile permit societăților locale de Cruce Roșie să ofere asistență de urgență. 

La 8 aprilie, Țările de Jos au pus la dispoziție 10 milioane de euro pentru ajutorul acordat Moldovei (în limba olandeză). Numeroși refugiați care fug din Ucraina s-au refugiat în Moldova vecină”, citez Government.nl. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.