Infofinanciar > Info > Hidroelectrica a fost sancționată cu 400.000 de lei de ANRE. Ce abateri a făcut furnizorul de energie
Info

Hidroelectrica a fost sancționată cu 400.000 de lei de ANRE. Ce abateri a făcut furnizorul de energie

Hidroelectrica
Sursă foto: Impact

Furnizorul SPEEH Hidroelectrica SA a fost sancționat contravențional de către ANRE cu o amendă în valoare de 400.000 de lei.

Având în vedere numeroasele sesizări și reclamații primite de ANRE, cu privire la comportamentul comercial al furnizorului de energie electrică, SPEEH Hidroelectrica SA, Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei, a decis la începutul acestui an să demareze o amplă acțiune de control la acest furnizor.

De ce a fost amendat Hidroelectrica

”În contextul numeroaselor sesizări și reclamații primite referitor la comportamentul comercial al furnizorului de energie electrică, SPEEH Hidroelectrica SA, am dispus la începutul anului o amplă acțiune de control la furnizorul în cauză. În urma finalizării acțiunii de control, s-au constatat nereguli în activitatea furnizorului, constând în:
-neemiterea facturilor aferente cantităților de energie electrică furnizate celor 482.638 de clienți finali din portofoliu, pentru fiecare perioadă de facturare și în intervalul de timp prevăzut în contractele de furnizare a energiei electrice încheiate cu aceștia;
-netransmiterea sau întârzierea în transmiterea răspunsurilor la solicitările adresate de clienți;
-neîncheierea sau nerespectarea termenului de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice după acceptarea condițiilor de furnizare și transmiterea documentației necesare de către client.”, anunță Dumitru Chisăliță, președintele ANRE.

Astfel, Agenția a decis să sancționeze furnizorul de energie cu o amendă în valoare de 400.000 lei, și s-a angajat să supravegheze în continuare Hidroelectrica.
Pentru faptele constatate, furnizorul de energie electrică, SPEEH Hidroelectrica SA, a fost sancționat contravențional cu amendă maximă, în valoare de 400.000 lei, reprezentând dublul maximului prevăzut de lege.
Fac precizarea că, în cursul anului 2022, ANRE a urmărit constant activitatea SPEEH Hidroelectrica SA, furnizorului fiindu-i aplicate un număr de 71 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 365.000 lei, pentru fapte similare.
Vom continua să monitorizăm comportamentul tuturor furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în relația cu clienții finali pentru a ne asigura că drepturile lor vor fi respectate”

Nici ministrul energiei, Virgil Popescu, nu a primit factura

Vorbind despre situația de la Hidroelectrica, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că: „Hidroelectrica a avut o achiziţie de clienţi foarte agresivă, datorită preţului pe care îl au, softul pe care l-au implementat nu a fost finalizat în timp util, softul de facturare, şi acum au anunţat că a fost finalizat şi începe facturarea. Aplicaţiile vechi nu au mai făcut faţă. Eu cred că dacă vor menţine aceasă linie să nu perceapă oamenilor penalităţi pentru că nu e vina oamenilor, să permită oamenilor să plătească lună de lună, cei care doresc, nu cred că va fi cineva prejudiciat. Dar va trebui foarte bine să finalizeze toată facturarea asta”, a spus ministrul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.