Lumea la zi

Haz de necaz despre exploziile din Crimeea: „Este foarte periculos să fumezi în locuri periculoase”

Haz de necaz despre exploziile din Crimeea: „Este foarte periculos să fumezi în locuri periculoase”
FOTO:realitatea,net

Ministrul ucrainean al Apărării ,Oleksii Reznikov, are puterea să folosească un umorul atunci când vorbește despre exploziile din Crimeea, acesta a lăsat de înțeles că exploziile au fost provocate de neglijența soldaților ruși care fumau într-o zonă unde era interzis și au aruncat mucurile de țigară la întâmplare.

În cadul unui interviu susținut de Reznikov, la televiziunea daneză, oficialul ucrainean pe un ton ironic a dat de înțeles că la baza exploziilor din Crimeea a stat un viciu care provoacă anual milioane de morți anual și anume fumatul, deși, la data de 9 august baza aeriana din Novofedorivka din districtul Saky din Crimeea rusească au avut loc explozii serioase.

Cauza exploziilor de la baza aeriană Novofedorivka din Crimeea

Potrivit cotidianului Pravda, la întrebare adresată de jurnalist ministrului acesta a răspuns:

„Cred că unii soldați ruși au încălcat pur și simplu regulile de securitate de la bază. Se pare că au aruncat mucurile de țigară în mai multe locuri în același timp, iar aici vedem rezultatul. Este foarte periculos să fumezi în locuri periculoase.”

Moderatorul emisiunii a schițat un zâmbet gândindu-se ca Reznikov nu poate vorbi serios, dar ucraineanul și-a continuat declarația menținând același registru:

„Când vom vedea imaginile din satelit, vom înțelege adevăratele consecințe ale unei astfel de neglijențe. Cred că au pierdut mai multe avioane, obuze, rachete, etc.”.

Ministrul de apărare ucrainean și-a completat declarația adăugând că Rusia a utilizat aerodromul din Crimeea ca bază principală pentru atacurile asupra Ucrainei.

În tabăra adversă, Moscova a negat că baza ar fi fost atacată de ucrainieni, un oficial din cadrul miniterului de apărare, citat de agențiade știri RIA Novosti, că exploziile s-au produs pe fondul unei abateri de la normele de siguranță împotriva incendiilor.

În acest sens Ben Wallace, secretarul britanic al apărării, ignoră declarațiile ambilor miniștri de apărare, cel rus și cel ucrainean – culmea englezii pentru umorul sarcastic sunt renumiți – și declară următoarele:   „Am respins destul de mult majoritatea scuzelor rusești, cred, totul, de la un muc de țigară, cred că a fost una dintre ele, care ar fi putut declanșa două explozii mari simultane”, a declarat el pentru BBC.

Opinia secretarului britanic al apărării despre ofensiva Ucrainei

„Cred că atunci când te uiți doar la imaginile cu două explozii simultane, nu chiar una lângă alta, și la unele dintre pagubele raportate chiar de către autoritățile ruse, cred că este clar că nu este ceva ce se întâmplă prin faptul că cineva aruncă o țigară.” a declarat Wallace pentru BBC, acesta își continua declarația și explică franc statutul pe care îl are baza aeriană din Crimeea:

”manualul de război” al oricui ar considera că situl din Peninsula Crimeea ar fi o „țintă legitimă” pe care Ucraina ar putea să o lovească”.

Întrebat mai departe dacă este justificat atacul din partea Ucrainei, acesta a răspuns, invocând Carta Națiunilor Unite faptul că:

„Ucraina, în conformitate cu articolele Națiunilor Unite, este perfect îndreptățită să își apere teritoriul și să ia ce măsuri trebuie să ia împotriva unei forțe invadatoare.

Așadar, este legitim? Este absolut legitim ca Ucraina să recurgă la forță letală, dacă este necesar, dar să recurgă la forță pentru a-și recâștiga nu doar teritoriul, ci și pentru a-și respinge invadatorul.

„Iar acea bază aeriană a fost folosită de forțele aeriene rusești pentru a bombarda obiective ucrainene. Așa că, cred că în orice fel de manual de război al oricui, ar fi o țintă legitimă.”

Într-un final, Președintele ucrainean,  într-o declarație dată pe 9 august a făcut bilanțul pierderilor suferite de Rusia în urma exploziilor de din Crimeea, Zelensky spunea că Rusia a pierdut nouă avioane de luptă, iar Serviciul Planet Labs a devoalat fotgraviile din satelit care confirmă afirmația președintelui.