Lumea la zi

REUTERS: Rusia ia măsuri disperate! Moscova începe să dezmembreze avioane pentru piese

putin avion
sursă foto: economist.com

Companiile aeriene rusești au anunțat că iau măsuri urgente. Acestea au început dezmembrarea avioanelor de linie pentru a-și asigura piese de schimb. Acestea nu mai pot fi cumpărate din străinătate din cauza sancțiunilor occidentale.

Această strategie este în conformitate cu sfaturile oferite de guvernul rus în luna iunie pentru companiile aeriene. Autoritățile de la Moscova au avertizat încă de atunci asupra penuriei de piese și au venit cu propunerea de a folosi unele aeronave în acest sens pentru a se asigura că restul avioanelor construite în străinătate pot continua să zboare cel puțin până în 2025, potrivit reuters.com.

Cel puțin un avion Sukhoi Superjet 100 de fabricație rusească și un Airbus A350, ambele operate de Aeroflot, compania aeriană de stat, sunt în prezent la sol și sunt dezasamblate, a declarat o sursă familiarizată cu acest domeniu, sursă care nu a dorit să-și ofere identitatea pentru Reuters din cauza caracterului sensibil al problemei.

Potrivit cifrelor, cea mai mare parte a flotei de aeronave a Federației Rusiei este formată din avioane de pasageri occidentale. Atât ministerul rus al Transporturilor, cât și Aeroflot nu au răspuns la solicitările de răspuns privind acest subiect.

Este aceasta doar o chestiune de timp?

Motoarele aeronavelor sunt schimbate frecvent între aeronave și sunt de obicei furnizate în cadrul unor contracte separate, au declarat experții din această industrie la întrebările jurnaliștilor. Asta pentru că nu sunt considerate ca făcând parte din structura de bază a aeronavei.

Cu toate acestea, în termen de un an de zile de la intrarea în vigoare a sancțiunilor, Rusia va întâmpina o adevărată „provocare” să mențină avioanele moderne în funcțiune chiar și pentru baza de inginerie foarte dezvoltată și competentă a țării. De asemenea, multe piese au o durată de viață limitată care trebuie înregistrată.

Potrivit calculelor Reuters, aproximativ 50 de avioane Aeroflot, inclusiv avioanele blocate din cauza sancțiunilor, nu au mai decolat de la sfârșitul lunii iulie. Transportatorii ruși care zboară pe mai puține rute din cauza sancțiunilor occidentale au sugerat faptul că există avioane nefolosite la sol care pot fi dezmembrate.

„Producătorii occidentali înțeleg că aproape toate Superjet-urile sunt operate în Rusia”, a declarat Oleg Panteleev, șeful think-tank-ului aviatic Aviaport. „Puteți, pur și simplu, să încetați să mai produceți și să expediați piese de schimb, și asta va avrea consecințe grave”.

Cum se vor menține în stare de funcționare?

Principala poblemă din acest punct de vedere va fi menținerea în stare de funcționare a motoarelor și a echipamentelor electronice sofisticate, a declarat Panteleev. „Va fi greu să le reparăm”, a adăugat acesta.

Asigurarea aprovizionării din țările care nu au impus sancțiuni Rusiei este puțin probabil să ajute, deoarece companiile din Asia și Orientul Mijlociu se tem de riscul unor sancțiuni secundare împotriva lor din partea guvernelor occidentale în urma unui posibil ajutor în favoarea Moscovei.