Lumea la zi

Guvernul vrea facturi mai mari la gaze! Germania a găsit metoda de a combate cirza

Gaz - sursa foto - direct24.ro
Sursa foto - direct24.ro

Unul dintre lucrurile certe în viață, este că nu ai cum să împaci pe toată lumea niciodată, iar actualele vremuri, marcate de creșteri de prețuri au dovedit din plin acest lucru. Statul german o să implementeze o taxă suplimentare atunci când vine vorba de facturile la gaze pentru consumatori.

Desigur, acest lucru este făcut de statul german pentru a ajuta entitățiile care furnizează gaze să se descurce în contextul în care prețurile la importuri cresc „cât ai bate din palme”, practic. Totuși, acest lucru nu va fi sub nicio formă digerat prea bine de către clienți, mai ales într-un moment în care au crescut prețurile la absolut orice iar viața, în sine, a devenit mai costisitoare.

De câți bani au nevoie companiile ca să se descurce

Potrivit celor de la Agerpres, specilaștii din această industrie au făcut următoarea analiză:  ca să țină piept creșterilor de prețuri, companiile care se ocupă de importarea gazelor o să aibă nevoie de circa un miliard de euro pe săptămână. În acest caz, această propunere de majorare a facturilor la gaze poate să asigure o bună parte din această sumă.

După cum probabil se știe, faptul sancțiunile împotriva Moscovei au micșorat drastic nivelul de gaze pe care Europa îl lua din Rusia. Astfel, diversele companii trebuie să cumpere gaze naturale, dar la niște „scoruri” mult mai mari.

Statul german, potrivit Agerpres, se luptă cu elaborarea unui mecanism înainte de începerea unor lucrări de mentenanță a gazoductului Nord Strem 1, care vor dura 10 zile și vor începe pe 11 iulie. Practic, aceste proceduri vor face ca livrările de gaz rusesc prin intermediul acestui mijloc să fie anulate pentru o perioadă. Tot conform sursei mențioante anterior, există mai mulți specialiști care spun că intervalul de timp în care livrările de gaz rusesc sunt oprite se poate extinde. Acest lucru poate cauza probleme și mai mari în ceea ce privește situația aprovizionării, iar prețurile, desigur, vor crește și mai mult.

Ce se întâmplă dacă taxa trece de aprobare în Parlament

Propunere lansată de Guvernul Germaniei poate fi aprobată în ziua de 8 iulie de către Parlament, potrivit Agerpres.

În cazul în care Parlamentul va fi de acord cu implementarea acestei taxe, Guvernul Germaniei are posibilitate, potrivit Agerpres, de a introduce ideea lor în detrimentul unei clauze care prevede reglarea prețurilor. Acest lucru oferă șansa furnizorilor de a pune chiar pe umerii clienților aceste majorări care se produc la nivelul prețurilor.

Conform Agerpres, astfel de clauză de reglementare nu ar fi deloc echitabilă pentru că este specificat doar că acele prețuri care sunt „rezonabile” pot fi puse pe umerii utilizatorilor, iar acest lucru poate fi ușor de interpretat din foarte multe puncte de vedere. Astfe, taxa este considerată o soluție mai bună