Infofinanciar > Info > Guvernul pregătește 3 salarii minime pentru anul viitor! Care este diferența dintre acestea
Info

Guvernul pregătește 3 salarii minime pentru anul viitor! Care este diferența dintre acestea

Bani, Sursă foto: MediaFLUX.ro
Sursă foto: MediaFLUX.ro

În urma discuțiilor avute cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor de joi, oficialii din Guvern au decis în mare măsură cu cât va fi majorat salariul minim pe economie din 2023. De altfel, potrivit Executivului, de la 1 ianuarie 2023, în România vor exista 3 salarii minime, diferența dintre acestea fiind dată de suma netă încasată de fiecare angajat.

Astfel, în primul rând va exista salariul minim (cel clasic), care va crește până la suma de 3.000 de lei brut, dintre care 200 de lei vor fi impozabili. Astfel, angajatul va câștiga net 1.863 lei pe lună.

„Creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022″, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Însă, există posibilitatea ca în cadrul aceleiași întreprinderi să fie doi angajați, din care unul să aibă salariu minim brut de 3.000 de lei, iar celălalt să ia, de pildă, 3.100 lei. În acest caz, cel de-al doilea angajat va câștiga net 1.830 lei, mai puțin decât primul angajat.

Pentru a ieși în câștig cel de-al doilea salariat, angajatorul trebuie fie să-i mărească renumerația, fie să-i scadă la salariu minim.

Salariul minim în construcții

În al doilea rând, vom avea salariul minim în domeniul construcțiilor, pe care Guvernul l-a majorat până la 4.000 de lei brut. De asemenea, cei care lucrează în acest sector de activitate nu trebuie să plătească contribuția la sănătate, impozitul pe venit și, opțional, contribuția la Pilonul II de pensii.

„Sindicatele și patronatele au acceptat, în cadrul discuțiilor din CNT, propunerea PSD, anunțată de președintele Marcel Ciolacu, de mărire a salariului (…) la 4.000 lei brut în domeniul construcțiilor, în anul 2023. Discuția rămâne deschisă în ceea ce privește majorarea și taxarea salariilor mai mari decât cel minim.”, a susținut ministrul Muncii, Marius Budăi.

Astfel, muncitorii vor câștiga net 3.150 lei lunar, scriu cei de la Hotnews.

Salariul minim în industria alimentară și agricultură

Al treilea salariu trasat de Guvern este cel din industria alimentară și agricultură. Însă, acesta nu va fi supus unei majorări și va rămâne la 3.000 de lei. Cei care lucrează în aceste domenii beneficiază de aceleași avantaje ca cei din zona construcțiilor.

În cazul de față, un salariat va încasa net 2.362 lei lunar.

Negocierile nu sunt închise

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu, a anunțat că negocierile privind majorarea salariului minim nu s-au încheiat. Această declarație vine după ce Marius Budăi a susținut că sindicatele și patronatele au acceptat deja creșterea salariului minim la 3000 de lei brut.

„Din perspectiva noastră, negocierile nu sunt închise. De altfel, colegii care au participat ieri au acceptat această primă etapă de negociere care înseamnă 200 de le în cadrul salariului de 3000 de lei, dar ceea ce noi am solicitat ca o etapă ulterioară a negocierii este ca încă o sumă suplimentară de 250 de lei pentru cei care vor să crească voluntar salariul minim pe economie să fie și ea scutită.

Deci, ajungând tot la 450 de lei așa cum am solicitat inițial. Deci, din perspectiva noastră, negocierile nu sunt închise în acest moment. Sigur, nu este ideală obținerea a 250 de lei peste cei 3000 de lei, dar pun bazele pentru anii următori, ceea ce pentru noi este un câștig. În egală măsură, cei 450 de lei nedeductibili rămân 450 de lei”, a precizat Jianu pentru Europa FM.