Info

Guvernul oferă lunar 450 de lei! Care sunt românii vizați

Bani, Sursă foto: Turnul Sfatului
Sursă foto: Turnul Sfatului

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii navetiști vor primi, în avans, în fiecare lună o „alocație pentru transport”, în valoare de până la 450 de lei. Acest mic ajutor înlocuiește „sprijinul” pe care ministerul l-a oferit până acum elevilor aflați în această situație. Acordarea acestei „alocații” vine pe fondul unui val de critici pe care ministrul l-a resimțit după ce au fost stabilite noile criterii de acordare a burselor școlare.

„Avem deja un proiect de ordonanță de urgență care sunt convins că va fi adoptat săptămâna viitoare, în Guvern (…) Decontarea transportului, în primul rând, se face în avans pentru elevii care au nevoie de transport și se face direct din bugetul Ministerului Educației, prin inspectoratele școlare și școli”, a precizat Sorin Cîmpeanu, după ce ședința de Guvern s-a încheiat.

Sumele pentru transportul elevilor vor fi dublate

De asemenea, chiar dacă proiectul nu este trecut pe ordinea de zi, Sorin Cîmpeanu  a anunțat că astăzi va prezenta, în Guvern, o ordonanță de urgență prin care să fie dublate sumele pentru transportul elevilor de la domiciliu și până la școală.

Acesta a mărturisit că „este vorba despre un număr estimat de peste 130.000 de elevi care au nevoie de acest suport financiar, decontarea transportului de la domiciliu în localitatea în care învață”.

„Este vorba de o schimbare a modului de calcul în felul următor: o alocație forfetară care pornește de la o bază de 50 de lei pentru primii 3 km, peste care se adaugă 5 lei pentru fiecare kilometru. În acest fel, dacă veți face calculul, veți vedea că pentru 13 km, spre exemplu, avem o alocație forfetară de 200 de lei per elev. Pentru 33 km, cei care sunt la o distanță mai mare, avem o alocație forfetară de 300 de lei per elev. Până acum, suma maximă era de 171 de lei, suma maximă decontabilă.”, a completat ministrul.

Ajutorul poate fi majorat cu 50%

Însă, „alocația pentru transport” poate fi suplimentată cu 50%, dacă abonamentul pe care îl plătește elevul pentru transport depășește plafonul stabilit inițial, scrie România TV.

„Cuantumul poate fi crescut cu 50%, de la 300 la 450 de lei pe lună, spre exemplu, sau de la 200 la 300 de lei pe lună, cu condiția prezentării unui abonament din care să reiasă că, în acel județ, abonamentul de care are nevoie elevul pentru a merge la școală este mai mult decât alocația forfetară gândită de Guvern.”, a menționat ministrul.

„O precizare pentru cei care sunt atenți: până acum, sintagma era ”beneficiază de sprijin pentru transport elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”. Pentru a simplifica lucrurile, am schimbat în sintagma ”beneficiază de alocație de transport elevii care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu”. Practic, în educație nu mai solicităm dovezi că nu pot fi școlarizați, deoarece vă dau un exemplu foarte simplu: un elev care are un liceu tehnologic în localitate, dar dorește să învețe într-un liceu teoretic, care nu există în localitatea de domiciliu, sau dorește să abordeze cariera didactică printr-un colegiu pedagogic, care nu există în localitate, nu mai trebuie să facă dovada că nu poate fi școlarizat în localitate. Nu-i mai cerem explicații, lăsăm elevului dreptul de a alege și îl susținem în alegerea făcută. Deci beneficiază toți elevii care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu, fără a mai fi nevoiți să dea vreo explicație de ce nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu. (…)”