Info

Zeci de mii de elevi vor primi 300 de lei în plus! Ministrul Educației a anunțat cu cât cresc bursele

Cîmpeanu Sursa foto B1TV
Cîmpeanu Sursa foto B1TV

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat aprobarea de către Guvern a unui cuantum minim pentru bursele sociale ale elevilor  de 200 lei pe lună.  Mai mult, elevii din mediul rural  care fac naveta pentru a ajunge la unitatea de învățământ de care aparțin vor primi aproximativ 300 de lei pentru decontarea transportului.

Sorin Cîmpeanu a declarat miercuri, 14 septembrie, într-o conferință de presă la Palatul Victoria că: „Astăzi am adoptat o hotărâre de guvern prin care reglementăm cuantumul minim al burselor. Este vorba de un cuantum minim de 200 de lei pe lună pentru bursele sociale. De bursele sociale beneficiază toţi elevii care se încadrează în condiţiile de venit, deci, din familii cu venituri reduse. Beneficiază, de asemenea, toţi elevii care suferă de boli cronice, beneficiază toţi elevii care au dizabilităţi, beneficiază toţi elevii care sunt orfani de un părinte sau de ambii părinţi. Practic, de la bugetul de stat asigurăm burse sociale pentru absolut toţi elevii din România care se încadrează în aceste criterii sociale”,a afirmat Sorin Cîmpeanu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria,  potrivit Agerpres. 

Elevii din mediul rural vor avea transportul decontat

Ministrul a precizat că bursele de performanță vor fi în valoare de 500 lei pe lună, cele de merit în valoare de 200 lei pe lună și  bursele de studiu în valoare de 150 lei pe lună, la care se vor adăuga bursele sociale, asta dacă elevii sunt eligibili. Conform lui Cîmpeanu, anul acesta  peste 1,332 miliarde de lei au fost alocați în bugetul pentru burse.

„Astăzi am adoptat o hotărâre de guvern prin care reglementăm cuantumul minim al burselor. Este vorba de un cuantum minim de 200 de lei pe lună pentru bursele sociale. De bursele sociale beneficiază toţi elevii care se încadrează în condiţiile de venit, deci, din familii cu venituri reduse. Beneficiază, de asemenea, toţi elevii care suferă de boli cronice, beneficiază toţi elevii care au dizabilităţi, beneficiază toţi elevii care sunt orfani de un părinte sau de ambii părinţi. Practic, de la bugetul de stat asigurăm burse sociale pentru absolut toţi elevii din România care se încadrează în aceste criterii sociale”, conform sursei citate.

În plus, el a menționat că potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de guveren, elevii din mediul rural care fac naveta pentru a ajunge la școală sau la liceu, vor primi până la 300 de lei lunar pentru decontarea transportului.

„Este vorba de o sumă forfetară pentru toți acei elevi care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Suma poate ajunge la 200-300 de lei/elev, peste bursa socială de 200 de lei. Aceste alocații forfetare pot crește cu până la 50% în cazul în care abonamentele de transport în zona respectivă sunt foarte mari”, relatează Libertatea.ro.