Infofinanciar > Info > Guvernul nu încurajează cititul! Voucherele pentru cărți au fost respinse de către Parlament
Info

Guvernul nu încurajează cititul! Voucherele pentru cărți au fost respinse de către Parlament

Liderii coaliției, Sursă foto: Inquam Photos
Sursă foto: Inquam Photos

Acum o săptămână, premierul României, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu mai mulți reprezentanți ai editurilor, dar și cu figuri importante din mediul academic pentru a găsi soluții în vederea rezolvării problemelor pe care industria de carte le întâmpină în acest moment. În urma discuțiilor avute, au fost semnate două proiecte de lege, prin care elevii și cadrele didactice primeau vouchere pentru a cumpăra cărți. Însă, acest lucru pare să nu mai fie de actualitate.

Potrivit mai multor surse din cadrul Guvernului, cele două proiecte de lege discutate până acum sunt la un pas de a fi respinse în Parlament.

Ce menționau cele două proiecte

Primul proiect prevedea acordarea a 100 de euro anual cadrelor didactice pentru a cumpăra cărți. Acest proiect a fost inițiat de deputatul liberal, Ovidiu Raețchi. Pentru a beneficia de acești bani, profesorii trebuie să facă dovada achiziționării acestor cărți în termen de 9 luni, cărți care trebuie să fie destinate îmbunătățirii actului școlar.

„Se acordă un suport financiar pentru formare continuă cadrelor didactice tutulare și/sau suplinitoare calificate din învățământul preuniversitar, în vedere achiziționării de cărți sau cărți în format electronic, necesare îmbunătățirii calității activității didactice (…) Suportul financiar prevăzut la Art 1 se acordă anual, la solicitarea cadrelor didactice și reprezintă echivalentul în lei a 100 euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României la data plății”, scria în proiectul de lege.

Al doilea proiect de lege reglementa acordarea unor vouchere de 50 de euro elevilor pentru a-și cumpăra cărți în format fizic.

„Se acordă un ajutor financiar elevilor din învățământul preuniversitar în vederea achiziționării de cărți în format electronic, necesare îmbunătățirii activității școlare (…) Se acordă elevilor absolvenți ai primului an de studiu la începutul fiecărui ciclu școlar, la solicitarea acestora și reprezintă echivalentul în lei a 50 euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României la data plății”, prevedea proiectul.

Cele două proiecte au primit un raport de respingere adoptat de Comisia de buget-finanțe și Comisia de învățământ din camera Deputaților. De asemenea, acestea au fost propuse spre respingere la votul din plenul de marți, scrie Adevărul.

Ce s-a angajat să facă Executivul acum o săptămână

Premierul s-a întâlnit acum o săptămână cu reprezentanți ai editurilor, dar și cu oameni importanți din lumea academică, pentru a pune la punct problemele din industria de carte.

„O întâlnire foarte bună astăzi cu oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească. Am discutat despre dificultățile cărții românești, precum și a celei editate în limba română, de a ajunge la public, dar și despre soluții de încurajare a lecturii și apropierii de carte a copiilor și tinerilor”, a susținut Nicolae Ciucă, printr-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, premierul a vorbit de crearea unui nou program guvernamental.

„Am răspuns cu multă deschidere propunerii Asociației Editorilor de promovare a editurilor, cărților autorilor români și a scrierilor în limba română, cu precădere către elevi. Așa cum există programe de tip „Cornul și laptele”, am propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”. Programul va beneficia de susținerea Asociației editorilor, căreia îi mulțumesc!”, a mai completat Ciucă.