Info

Se taie din voucherele pentru alimente! Care sunt categoriile vizate

Marcel Boloș, Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Ministrul Marcel Boloș a anunțat că vor fi reduse categoriile de persoane ce pot beneficia de vouchere sociale, doar cei care nu au pensia minimă socială vor putea beneficia de acestea.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat astăzi că, conform directivelor Comisiei Europene, doar cei care nu au venituri mai mare decât pensia minimă socială. „Demersurile pentru ceea ce înseamnă prelungirea valabilității voucherelor sociale îl face, dar cred eu că nu vor mai fi acordate vouchere pentru toate categoriile de până acum, adică cei car au veniturile peste pensia minimă socială sunt considerați, din punct de vedere al Comisiei, că nu fac parte din categoria socială de sărăcie extremă”, a spus ministrul, conform Mediafax.

Această decizie a venit în urma faptului că unele persoane care au venituri nedeclarate au beneficiat de voucherele sociale. Legat de situația de față, ministrul a declarat că „pentru aceea am făcut verificarea, împreuna cu ANAF. Sunt vreo 63.000 cărora le-am retras cardurile ca urmare a cumulării veniturilor.” Cei care nu și-au declarat veniturile pentru a beneficia de voucherele sociale riscă să fie amendați.

Care sunt persoanele eligibile

În continuare, categoriile eligibile sunt pensionarii și persoanele cu handicap ale căror venituri lunare nu depășesc suma de 1.500 de lei, familiile cu cel puțin doi copii și familiile monoparentale ale căror venituri pe cap de membru de familie nu depășesc 600 de lei și persoanele fără adăpost. Acestea nu vor fi afectate de nici o modificare.

Persoanele eligibile vor primi în lunile ce urmează mai multe tranșe, până ce fondul va atinge 1.000 de lei de persoană. Cele patru tranşe a 250 de lei se oferă o dată la două luni, până la finalul acestui an.

Până pe data de 23 de septembrie, toți beneficiarii trebuie să intre în posesia celei de a doua tranșe din ajutorul social, cei care nu primesc urmând să anunţe autorităţile. În același timp, în perioada următoare se așteaptă indexarea pensiilor, astfel că persoanele ale căror pensii vor crește la o sumă de peste 1.5000, aceștia nu vor mai beneficia de ajutorul de la stat.

Voucherele sociale, un ajutor pentru persoanele vulnerabile

Ajutorul financiar oferit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene face parte din inițiativa Sprijin pentru România, investiția totală atinge valoarea de 17,3 miliarde de lei, fonduri provenind de la bugetul de stat în procent de 48%. Restul de bani, în valoare de 52%, vor fi rezervați din partea Uniunii Europene.

Acordarea voucherelor sociale face parte din proiectul Sprijin pentru România și are ca scop ajutorarea pensionarilor, persoanelor cu handicap și a familiilor vulnerabile care au o situație financiară precară.