Infofinanciar > Info > Guvernul a aprobat noi vouchere în valoare de 1.600 de lei. Cine poate beneficia de ele
Info

Guvernul a aprobat noi vouchere în valoare de 1.600 de lei. Cine poate beneficia de ele

vouchere (sursă foto: focuspress.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Pe 15 mai, au fost aprobate, prin ordin de ministru. noi vouchere în valoare de 1.600 de lei. Acestea se vor acorda cu începere din 2024. De această formă de sprijin de stat vor putea beneficia însă doar anumite categorii profesionale.

În toamna anului trecut Guvernul Ciolacu a pledat pentru austeritate. Dar și pentru nevoia de a realiza economii la toate nivelurile aparatului bugetar, și așa excedentar. Acum executivul se arată tot mai darnic odată cu apropierea alegerilor. Cea mai recentă dovadă în acest sens sunt voucherele de vacanță în valoare de 1.600 lei aprobate pe 15 mai.

Astfel, angajații din învățământ vor putea intra în posesia acestor vouchere de vacanță valabile pentru anul 2024. Decizia a fost aprobată printr-un ordin semnat de ministrul Educației, Ligia Deca.

Ordinul de ministru nr. 4.440 prevede că vor primi tichetele de vacanță toți angajații din acest domeniu. Cu condiția să aibă salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv. Conform normelor de aplicare, raportarea se va face la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării voucherelor.

Ce schimbări sunt introduse

Ordinul semnat săptămâna aceasta de Ligia Deca modifică anexa la Ordinul ministrului Educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru perioada 2023 -2026.

Astfel, după alineatul (6) al articolului 3, se introduc două noi alineate. Acestera pervăd că:

„(7) Pentru personalul din sistemul de învăţământ se acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.

(8) Pentru personalul din sistemul de învăţământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază.”

Cine poate beneficia vouchere

Nu sunt însă singurele schimbări aduse ordinului din 2023. Astfel și aineatul (5) din articolul 4 se modifică, noul conținut fiind:

„(5) Personalul angajat cu mai mult de o normă/post beneficiază de vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 de lei/an, în condiţiile prezentului articol.”

Potrivit prevederilor ordinului, sumele de bani oferite sub forma de vouchere de vacanță vor fi supuse impozitării. Măsura este prevăzută la alineatul (6) din articolul 10, modificat și el: „(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate. Sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.”

Și alineatul (8) din același articol se modifică, astfel: „(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii.”, conform datelor citate de dailybusiness.