Infofinanciar > Info > Ce bonusuri pot primi angajații în concediu. Voucherele de vacanță rămân preferatele românilor
Info

Ce bonusuri pot primi angajații în concediu. Voucherele de vacanță rămân preferatele românilor

Vouchere de vacanță, Sursă foto: Romania TV
Sursa foto: Arhiva companiei

A început sezonul vacanțelor de vară, iar angajații se înghesuie să își ia concediile legale de odihnă. Angajatorii își pot răsplăti salariații cu mai multe forme de bonusuri – de la voucherele de vacanță, la prime.

Conform prevederilor legale în vigoare, angajatorii au mai multe opțiuni la dispoziție pentru a acorda salariaților bonusuri pentru vacanță. Acestea includ de la voucherele de vacanță, la contravaloarea cheltuielilor cu serviciile turistice și/sau de tratament. De asemenea, o variantă tot mai utilizată este achitarea prețului transportului pe perioada concediului. Nu în ultimul rând, angajații pot fi răsplătiți cu prime de vacanță.

Fiecare dintre aceste forme de recompensare are un regim fiscal complet diferit. Unele sunt scutite parțial de taxe, în timp ce altele sunt absolvite total.

Atenție la încadrarea în plafon

Din ianuarie 2024, guvernul Ciolacu a modificat regimul voucherelor de vacanță. Acestea sunt taxate cu 10%, contribuția pentru sănătate (CASS). Dar păstrează avantajul că nu sunt taxate și pentru contribuția la pensie.

„Voucherele de vacanță nu sunt incluse în categoria beneficiilor pentru care se aplică plafonul de 33%. Dar avantajul la acordarea acestui beneficiu este plafonul anual de maximum șase salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. Recomandăm angajatorilor să acorde o atenție suplimentară la încadrarea în plafon.“, a explicat Bogdan Cârpă-veche, Director People Organisation PwC România.

Ce dezavantaje au voucherele de vacanță

Potrivit acestuia, voucherele de vacanță au însă un dezavantaj major pentru românii care optează să-și petreacă vacanța de vară afară. Și asta deoarece prevederile legale stabilesc că această categorie de beneficii poate fi utilizata exclusiv pe teritoriul României. Un alt impediment este și durata lor limitată.

„Un alt aspect de care angajatorii trebuie să țină cont este acela că pentru acordarea de vouchere de vacanță trebuie să încheie un contract de prestări servicii cu emitenții care pot desfăşura activitatea specifică de acordare a tichetelor de vacanţă. Mai mult, acordarea voucherelor de vacanță trebuie menționată în regulamentul intern sau în contractul colectiv de muncă, acolo unde e cazul.“, a mai precizat expertul PwC România.

Bonusuri mai avantajoase

Din această cauză, angajații care vor să își petreacă vacanța afară preferă să primească contravalorarea serviciilor turistice. Aceasta poate include și valoarea aferentă celorlalți membrii ai familiei. Avantajul este că acesta nu este limitată la teritoriul României.

„Contravaloarea serviciilor turistice este scutită de taxe salariale, impozit pe venit și contribuții sociale în limita unui câștig salarial mediu brut pe an, de 7.567 de lei. Un alt aspect important este că serviciile turistice se încadrează și în plafonul anual de 33%.“, a explicat Bogdan Cârpă-veche.

Potrivit acestuia, angajatorii au obligația să stabilească ordinea de prioritate în acordarea beneficiilor. Măsura este necesară dacă acestea depășesc plafonul de 33%. Într-o astfel de situație, veniturile suplimentare se consideră venituri de natură salarială. Ceea ce face ca automat acestea să fie supuse impozitării și taxării cu contribuțiile sociale. O altă obligație este includerea categoriilor de beneficii în regulamentul intern, fie în contractele individuale de muncă.

Atenție însă, agnagajatorii și angajații trebui să aleagă. Deducerile fiscale nu se pot aplica pentru voucherele de vacanță și pentru plata contravalorii serviciilor turistice, conform wallstreet.