Infofinanciar > Info > Ligia Deca vine cu noi promisiuni. Ministrul anunță mai mulți bani pentru profesori
Info

Ligia Deca vine cu noi promisiuni. Ministrul anunță mai mulți bani pentru profesori

Ligia Deca; spotmedia.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Ministrul Educației, Ligia Deca, are noi promisiuni pentru cadrele didactice în contextul apropierii examenelor naționale.

Ligia Deca a explicat recent că profesorii vor primi mai mulți bani. Ministrul Educației a precizat că anul acesta se prevede o majorare pentru cadrele didactice care vor participa la corectarea lucrărilor de la examenele naționale.

Deca a declarat că Ministerul Educației a remediat problemele tehnice existente pe platforma de corectare digitalizată.

”În momentul în care al doilea corector intră pe lucrare și introduce o variantă diferită de răspuns decât primul, acesta primește o avertizare. Dacă își păstrează punctul de vedere lucrarea se reîntoarce la primul corector pentru a reverifica. Deci avem acest pas care, cred eu, ar trebui să ne rezolve imensa majoritate a unor astfel de situații. Oricum ceea ce ne asigură o siguranță sporită, faptul că toți corectorii vor fi în centre de evaluare. Ei vor participa la ședințe de instruire, cu subiectele în față, cu baremul în față”, a precizat ministrul Educației.

Deca anunță mai mulți bani

Ligia Deca a dat informații și despre creșterile de sume prevăzute pentru profesorii care participă la corectarea lucrărilor. Ministrul susține că noile mijloace tehnice introduse reduce efortul profesorilor. Dar a recunoscut că este un proces diferit față de cel tradițional.

„Platforma cred că reduce efortul nu îl crește. Într-adevăr este o muncă diferită, din anumite puncte de vedere. Cert este că noi am crescut anual sumele alocate corectorilor și supraveghetorilor și, in general celor implicați în procesul de evaluare. Calculăm impactul bugetar în funcție de calculul care se face pe volumul de muncă. O să facem publice aceste detalii în curând. Cert este că va fi o creștere fața de anul trecut“, a precizat Deca, citată de mediaflux.

Ministrul Educației a reamintit faptul că, anul trecut, un profesor care a corectat în jur de 100 de lucrări a primit 1.500 de lei brut. „Anul trecut un profesor corector avea alocate aproximativ 100 de de lucrări. Ele puteau fi corectate undeva la 2-3 zile dacă făceau numai asta. Iar din punct de vedere al retribuției era undeva la 1.500 lei brut. Deci, nu este o sumă nesemnificativă. Nu este nici o sumă foarte mare. Dar cred că este o sumă care să motiveze profesorii care au competențe de evaluare să fie implicați în aceste examene. Evident, un plus față de motivație intrinsecă.”, a explicat oficialul.

Ligia Deca nu a declarat însă cu cât se majora suma. Ministrul a precizat doar că creșterea se va face în funcție de volumul de muncă depus de fiecare corector.

Salariile s-au majorat deja

Anul trecut Ministerul Educației a anunțat majorarea cu 30% a sumelor primite de profesori care participau la Evaluarii Națională și a examenului de Bacalaureat. Astfel, un profesor asistent ar fi primit 145 de lei pe zi, față de 110 lei pe zi cât s-a alocat pentru sesiunile din 2022.

În februarie 2024, profesorii și angajații din învățământ au primit salariile majorate. Potrivit Ordonantei de urgentă privind unele măsuri privind salarizarea personalului din învățământ și din alte sectoare bugetare, anul acesta au loc două majorări salariale. Prima a avut loc deja la 1 ianuarie 2024, iar a doua urmează la 1 iunie 2024. De majorări beneficiază toti angajatii din sistemul de învătământ. Astfel, un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, cu vechime de până la 1 an, primește deja din ianuarie un salariu brut de 6.080 lei, adică 3.557 lei net.