Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orban vrea să dicteze și în Apărare! În Ungaria va fi înființat Biroul Militar al premierului
Lumea la zi

Viktor Orban vrea să dicteze și în Apărare! În Ungaria va fi înființat Biroul Militar al premierului

Viktor Orban - sursa foto - playtech.ro
sursa foto playtech.ro

În Ungaria va fi înfiinţată o nouă unitate organizatorică, şi anume Biroul Militar al premierului, care se va afla sub coordonarea directă a premierului Viktor Orbán, potrivit Monitorului Oficial al Ungariei.

Conform prevederii, în vederea susţinerii activităţii premierului şi a îndeplinirii atribuţiilor acestuia, va funcţiona acum, pe lângă Biroul premierului, Biroul de programe al premierului și Biroul Militar al premierului. Activitatea şefului Biroului Militar al premierului va fi coordonată direct de Viktor Orbán.

Ce atribuții va avea noul Birou

În ceea ce privește rolul Biroului, Monitorul Oficial menţionează: „Biroul Militar al premierului îndeplinește sarcinile definite de premier cu privire la monitorizarea şi implementarea atribuţiilor Ministerului Apărării și ale Forțelor de Apărare ungare, și monitorizează, de asemenea, implementarea strategiilor și programelor de dezvoltare a forțelor de apărare și a industriei de apărare, conform intenţiei conducerii”, potrivit Index.

În septembrie a relatat şi ziarul ungar „Népszava” despre faptul că Guvernul Orbán va crea așa-numitul Birou de Administrare a Apărării, care va fi condus de Antal Rogán, ministru al Cabinetului premierului.

Biroul se află sub controlul ministrului care conduce Cabinetul premierului, Antal Rogán, informație apărută în Monitorul Maghiar de miercuri seară. Pe lângă instrucțiunile care conțin detalii privind funcționarea și structura biroului, în organigramă a apărut o nouă unitate organizatorică aflată sub controlul direct al premierului, Biroul militar al premierului. .

Potrivit modificării, Biroul Primului Ministru, Biroul de Program al Primului Ministru și Biroul Militar al Primului Ministru funcționează pentru a-l asista pe prim-ministru în activitatea sa și pentru a-i îndeplini atribuțiile. Activitățile conducătorului acestuia din urmă sunt controlate direct de către prim-ministrul Ungariei.

În ceea ce privește activitățile Biroului militar al prim-ministrului, este scris că acesta îndeplinește sarcini legate de implementarea și monitorizarea operațiunilor Ministerului Apărării și ale Forțelor de Apărare maghiare, astfel cum a fost stabilit de prim-ministru, și monitorizează implementarea strategiilor și programelor de dezvoltare a industriei militare și de apărare în conformitate cu intenția conducerii.

Rogán este un susținător loial al politicilor lui Orban

Prin funcția pe care o ocupă, Antal Rogán se preocupă de problemele de securitate și serviciile secrete și de informații ale Ungariei. Conform unei publicații maghiare, Rogán este implicat în găzduirea fiului șefului serviciului de informații rus, Serghei Narișkin.

Andrej Narișkin a reușit să vină în Ungaria prin intermediul programului de obligațiuni de decontare care a funcționat între 2013 și 2017 sub îndrumarea lui Antal Rogán. Serghei Narișkin a fost un jucător important în mașina de putere a lui Putin, iar Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite l-au sancționat deja, împreună cu alți câțiva lideri ruși, după ocuparea peninsulei Crimeea în 2014, potrivit publicației maghiare Hang.

Ungaria se confruntă cu o criză economică puternică și o creștere galopantă a inflației. Premierul Viktor Orban consideră că acest lucru se datorează, in mare parte, sancțiunilor impuse de SUA și UE față de Rusia. Premierul a anunțat că Ungaria nu va mai participa la următorul pachet de sancțiuni, considerând că acest lucru dăunează economiei maghiare, aflate în prag de recesiune.