Infofinanciar > Info > Guvernul ia măsuri pentru eliminarea inechităților salariale! Veniturile se majorează pentru acești angajați
Info

Guvernul ia măsuri pentru eliminarea inechităților salariale! Veniturile se majorează pentru acești angajați

sume de bani
Sursă foto: playtech.ro

Potrivit Ministerului Muncii, începând cu 1 iunie, salariile de bază ale personalului din domeniile sănătății și asistenței sociale, precum și din apărare, ordine publică și securitate națională, au fost majorate conform prevederilor Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență care completează articolul I din OUG nr. 168/2022, referitoare la măsuri fiscal-bugetare și modificarea unor acte normative. Conform comunicatului, începând cu 1 iunie 2023, salariile personalului din domeniul sănătății și asistenței sociale prevăzute în Anexa nr. II – Familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și Asistență Socială” din Legea-cadru nr. 153/2017 vor fi stabilite la nivelul celor prevăzute de această lege pentru anul 2022.

Eliminarea inechităților salariale

Guvernul a luat această măsură pentru a corecta dezechilibrele salariale în sectorul medical, aplicându-se în special personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii și îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă. Aceasta elimină inechitățile salariale existente în acest domeniu în comparație cu personalul cu studii superioare, care este deja salarizat conform aceleiași anexe.

Totodată, ordonanța de urgență propune și majorarea salariilor de bază pentru angajații din domeniul asistenței sociale.

„În acest sens, s-a ţinut seama de problema majoră cu care se confruntă acest domeniu, respectiv lipsa personalului de specialitate, precum şi de provocările de care s-a lovit acest sistem (pandemia COVID, criza din Ucraina, creşterea numărului persoanelor vârstnice în România sau criza forţei de muncă în domeniul asistenţei sociale şi migrarea acesteia)”, transmite în comunicatul de presă transmis de Ministerul Muncii.

Majorare a soldelor și salariilor

Începând cu data de 1 iunie, se înregistrează o creștere a soldelor și salariilor de funcție pentru personalul din cadrul categoriei „Apărare, ordine publică și securitate națională”, conform prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017.

„Şi în acest caz se urmăreşte eliminarea inechităţilor salariale, având în vedere că pentru o parte a personalului din Anexa nr. VI a fost deja atins nivelul soldelor şi salariilor de funcţie prevăzut de Legea-cadru pentru anul 2022, prin adoptarea OUG nr. 168/2022. Măsurile au fost luate în contextul în care printre priorităţile Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale se numără şi modernizarea sistemului de salarizare în sectorul public, prevăzută în Programul de Guvernare 2021 – 2024, care are drept scop eliminarea inechităţilor salariale, dar şi în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, potrivit documentului citat, informează Mediafax.