Educație financiară

Guvernul are bani ca să trecem către economia circulară. Orizontul pare foarte, foarte îndepărtat!

economie circulara -facebook
Foto: facebook.com

Guvernul a aprobat mecanismul de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat în vederea tranziției către economia circulară.

Proiectul vizează dezvoltarea de sectoare industriale noi, dar și revalorizare resurselor deja existente, reduse la stadiul de deșeuri care poluează întreg teritoriul național. Experții spun că ideea este bună, dar finanțarea e redusă.

Economia circulară este un subiect destul de puțin discutat în România, însă în același timp, unul foarte important la nivel European. Reprezintă o soluție eficientă pentru a gestiona colectarea și utilizarea tuturor tipurilor de deșeuri, fiind practic o trecere de la economia liniară, în care produsele după utilizare sunt colectate și duse la groapa de gunoi, spre un concept ce vizează producerea, utilizarea și refolosirea tuturor materiilor prime reciclabile, dar și produse cu un ciclu de viață cât mai îndelungat.

Despre granturi

Actul normativ aprobat de Guvern reglementează măsuri financiare care constau în acordarea de granturi pentru tranziția către economia circulară. Practic, ajutoare de minimis între 15.000 și 200.000 de euro, în vederea stimulării realizării unei investiții și a unor categorii de activități în acest domeniu. De ajutorul de stat vor putea beneficia firme care înregistrează profit, nu au datorii către bugetul de stat, nu se află în stare de insolvență sau de dificultate financiară, nu au beneficiat în ultimii doi ani fiscali și în anul fiscal în curs de ajutor de minimis care cumulat cu suma solicitată în proiect să depășească echivalentul în lei a 200.000 de euro și care dețin resursele financiare necesare asigurării cofinanțării.

Activitățile ce vor putea fi finanțate se referă, printre altele, la transferul tehnologic pentru prevenirea generării de deșeuri și reducerea acestora, dezvoltarea activităților de cercetare-inovare și proiectare ecologică a produselor și serviciilor, care să promoveze principiile economiei circulare sau înființarea, dotarea și operarea de centre de reparații și recondiționarea bunurilor.

Dezvoltarea activităților de reciclare a deșeurilor post consum ori crearea unei platforme electronice unice la nivel național care pe baza informațiilor introduse de utilizatori să facă automat legătura între vânzătorii și cumpărătorii de materiale reciclabile, sunt alte activități de pe lista celor eligibile pentru finanțare.

Maximum 8 milioane de euro

Analistul economic Constantin Rudnițchi spune că actul normativ este important, însă, adaugă că mai sunt încă multe de făcut în acest domeniu: ”Actul normativ adoptat de Guvern privind încurajarea economiei circulare și finanțarea investițiilor în economie circulară este doar un prim pas. Spun eu că este un prim pas pentru că sumele alocate în acest act normativ sunt extrem de mici. E adevărat că oferă variante multiple pentru o astfel de investiție, adică sunt cuprinse acolo utilaje, tehnologie, scheme economice care să ducă spre economia corculară, lucruri foarte bune, dar în mod evident sumele sunt extrem, extrem de mici mai ales în contextul în care acum tecnologia și utilajele de acest tip sunt tot mai scumpe, pentru că și ele sunt supuse inflației. Ideea este bună, sprijină economia circulară, sprijină astfel de investiții pentru că e nevoie de investiții în această zonă, dar e doar un pas, aș spune derstul de mic. Adică ar trebui să existe finanțări mult mai mari pentru a încuraja cu adevărat și pentru a schimba ceva în economia românească în ceea ce privește această zonă de economie circular”.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 8 milioane de euro, din care 2 milioane pentru 2022 și restul pentru perioada 2023-2025. Suma maximă acordată unui beneficiar de la bugetul de stat, pentru un interval de până la 16 luni, este egală cu echivalentul în lei a 200.000 de euro, cu plată eșalonată pe bază de documente justificative, iar cheltuielile vor fi suportate în procent de 85% de la bugetul de stat, restul fiind din surse proprii ale beneficiarilor.