Infofinanciar > Info > Guvernul aprobă o ordonanță de urgență care vine în sprijinul românilor vulnerabili. Ce măsuri a propus Ministerul Muncii
Info

Guvernul aprobă o ordonanță de urgență care vine în sprijinul românilor vulnerabili. Ce măsuri a propus Ministerul Muncii

Copiii românilor sunt afectați de sărăcie
Sursă foto: Profimedia

Guvernul României a aprobat miercuri, 15 martie, o ordonanță de urgență care vine în ajutorul românilor vulnerabili. Ea prevede menținerea măsurilor de protecție socială în cazul persoanelor care provin din grupuri vulnerabile, care au beneficiat de majorări ale punctului de pensie, în situația ajutorului de încălzire.

Ministerul Muncii a transmis că Guvernul României a aprobat miercuri o ordonanță de urgență privind măsurile de protecție socială a persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile. Una dintre măsuri ține cont de ajutorul pentru încălzirea locuinței, dar pe perioada sezonului rece.

Conform noii ordonanțe „nu vor fi luate în calcul majorările recente de venituri ca urmare a creșterii punctului de pensie, indemnizației sociale pentru pensionari și a salariului minim brut pe țară garantat în plată eventualele debite stabilite potrivit Legii nr.226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie urmând să fie scutite la plată, printr-un nou act administrativ emis de primărie, respectiv de agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială”, anunță Ministerul Muncii.

Beneficiarii de asistență socială

O altă măsură adoptată este legată de cuantumul beneficiilor de asistență socială, care au fost majorate începând cu data de 1 martie. Valoarea Indicatorului Social de Referință a crescut cu 12,5%, iar beneficiile vor fi rotunjite la leu, în favoarea beneficiarului, dacă după majorare există fracțiuni în bani.

OUG modifică și condițiile în care copiii de vârstă școlară din familii nevoiașe beneficiază de alocație pentru susținerea familiei:

„În cazul copiilor de vârstă școlară din familii care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei și care înregistrează absențe nemotivate, prevederile art. 27 din Legea nr.277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vor fi corelate prin ordonanța de urgență aprobată astăzi cu noua structură a anului școlar, urmând ca la verificarea condiției de menținere sau de diminuare a dreptului să fie avute în vedere intervalele de cursuri (modulele), și nu semestrele, ca până acum”, se precizează în comunicat.

Reglementări pentru românii care lucrează în UE

„Ordonanța de urgență îi vizează și pe cetățenii români care lucrează în statele Uniunii Europene, care beneficiază de prestații familiale pentru care sunt aplicabile regulile de coordonare a sistemelor de securitate socială, în contextul în care, în ultima perioadă, se înregistrează un număr tot mai mare de solicitări, fie de acordare de diferențe de drepturi, fie de recuperare a acestora, pentru care sunt utilizate monedele statelor implicate.

Astfel, actul normativ stabilește modalitatea de recuperare în cazul sumelor provenite din diferențe de curs valutar rezultate în urma conversiei sumelor cu titlu de alocație de stat pentru copii și indemnizație lunară pentru creșterea copiilor, precum și a comisioanelor bancare rezultate ca urmare a aplicării Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială”, transmite Ministerul Muncii.