Infofinanciar > Lumea la zi > Grupul Wagner anunță că a revendicat Bahmutul. Între timp, Kievul îi contrazice și spune că situația este critică
Lumea la zi

Grupul Wagner anunță că a revendicat Bahmutul. Între timp, Kievul îi contrazice și spune că situația este critică

Mercenari Wagner, Sursă foto: Institute for Securites Studies
Sursă foto: Institute for Securites Studies

Compania rusă Wagner spune că se va retrage din Bakhmut în cinci zile, după ce se laudă că ar fi câștigat luptele cu ucrainenii. În timp, Kievul neagă că orașul a căzut și spune că situația este critică. Mai mult, forțele ucrainene se retrag în interiorul Bakhmut, avansând în apropiere, numind acest oraș o „capcană pentru șoareci” privind trupele rusești, arată Reuters.

De asemenea, Marea Britanie arată că Moscova își dublează eforturile în lupta din această zonă.

Contre între Wagner și Kiev privind situația din Bakhmut

Armata privată Wagner a Rusiei a susținut sâmbătă că a capturat în cele din urmă orașul Bakhmut din estul Ucrainei după cea mai lungă și sângeroasă bătălie din timpul războiului, în timp ce Kievul a negat că orașul a căzut, deși a numit situația de acolo critică.

Dacă se confirmă, anunțul liderului Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit căruia trupele sale i-au împins în sfârșit pe ucraineni afară din ultima zonă construită din interiorul orașului, ar însemna revendicarea primului mare premiu al Moscovei în mai bine de 10 luni. Dar orice sentiment de victorie pentru Rusia pare să fie probabil efemer. Anunțul vine după o săptămână în care forțele ucrainene au obținut cele mai rapide câștiguri din ultimele șase luni pe flancurile de nord și de sud ale Bakhmut, ceea ce, potrivit lui Prigozhin, a făcut ca trupele sale din interiorul orașului să fie expuse riscului de a fi încercuite.

Prigozhin, care a denunțat în repetate rânduri armata regulată a Rusiei pentru că a abandonat terenul capturat anterior de oamenii săi, a declarat că propriile sale forțe se vor retrage acum din Bakhmut în cinci zile pentru a se odihni, predând ruinele orașului armatei regulate.

„Astăzi, la ora 12.00, Bakhmut a fost cucerit în totalitate”, a declarat Prigozhin într-o înregistrare video în care apare în ținută de luptă în fața unui șir de luptători care țin steaguri rusești și bannere Wagner. „Am cucerit complet întregul oraș, din casă în casă”, spune acesta.

Ucraina îi contrazice și anunță o cursă de șoareci pentru ruși

Serhiy Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene spune însă că „Acest lucru nu este adevărat. Unitățile noastre luptă în Bakhmut”.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a raportat „lupte grele în Bakhmut. Situația este critică”, a transmis ea pe serviciul de mesagerie Telegram, transmite Reuters.

„Începând de acum, apărătorii noștri controlează unele facilități industriale și de infrastructură din zonă și sectorul privat”, a continuat aceasta.

Indiferent dacă forțele ucrainene au părăsit Bakhmut sau nu, acestea s-au retras încet în interiorul acestuia, în grupuri de clădiri de la marginea vestică a orașului. Dar, între timp, la nord și la sud, acestea au făcut cele mai rapide câștiguri din ultimele șase luni în zona înconjurătoare, preluând porțiuni de teritoriu de la trupele rusești.

Rusia a recunoscut că a pierdut ceva teren în jurul Bakhmut în ultima săptămână, negând în același timp afirmațiile lui Prigozhin potrivit cărora flancurile din jurul orașului păzite de trupele regulate s-au prăbușit. Kievul spune că scopul său în Bakhmut a fost de a atrage forțele rusești din alte părți ale frontului în oraș, pentru a provoca pierderi mari acolo și pentru a slăbi linia defensivă a Moscovei în alte părți înainte de o contraofensivă majoră planificată.

„Trupele wagneriene s-au urcat în Bakhmut ca șobolanii într-o capcană pentru șoareci”, a declarat Oleksander Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, în fața trupelor de pe frontul Bakhmut săptămâna aceasta.

Moscova și-a dublat efectivele în Bakhmut

Serviciile britanice de informații ale apărării au declarat sâmbătă că Moscova părea să dubleze bătălia din jurul Bakhmut, mutând mai multe trupe acolo, chiar dacă în alte părți acestea erau în număr redus. Era foarte probabil ca Rusia să fi desfășurat până la câteva batalioane de rezerve rare pentru a întări sectorul Bakhmut, a declarat pe Twitter.

Bătălia pentru Bakhmut a scos la iveală o divizare tot mai adâncă între Wagner, o forță de mercenari care a recrutat mii de condamnați din închisorile rusești, și armata regulată rusă. Timp de două săptămâni, Prigozhin a emis zilnic mesaje video și audio în care denunță conducerea militară a Rusiei, deseori în dezlănțuiri pline de înjurături.

În videoclipul de sâmbătă, el a afirmat că, din cauza „capriciilor” ministrului apărării Serghei Șoigu și a șefului Statului Major Valeri Gerasimov, „au murit de cinci ori mai mulți oameni decât ar fi trebuit”. El i-a mulțumit președintelui Vladimir Putin „că ne-a dat această șansă și marea onoare de a ne apăra patria”.

Moscova susține de mult timp că capturarea Bakhmut ar fi o piatră de hotar pentru a avansa mai adânc în regiunea Donbas pe care susține că a anexat-o de la Ucraina. Ea a făcut din Bakhmut ținta principală a unei ofensive masive de iarnă și primăvară care nu a reușit să captureze niciun teren semnificativ în altă parte.

Dar Prigozhin a recunoscut că Bakhmut, un oraș cu 70.000 de locuitori înainte de război, are o semnificație strategică redusă, în ciuda importanței sale simbolice uriașe din cauza amplorii pierderilor suferite în cea mai sângeroasă bătălie terestră din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Bătălia crâncenă atinge punctul culminant chiar în momentul în care Kievul își pregătește contraofensiva, următoarea fază majoră a războiului, după șase luni în care și-a menținut forțele în defensivă, rezistând în același timp la marea ofensivă a Rusiei.

Președintele Volodymyr Zelenskiy a participat sâmbătă la summitul G7 al marilor puteri industriale din Japonia, obținând promisiuni de susținere, inclusiv un semnal din partea Washingtonului că va sprijini acum pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de război F-16. Anterior, trimiterea de avioane de luptă a fost un tabu.

Pentru Zelenskiy, care a părăsit Ucraina pentru prima dată după invazie abia în decembrie anul trecut, summitul a demonstrat o încredere regăsită în a călători în întreaga lume pentru a-și expune personal cauza. În drum spre Japonia, el s-a oprit la un summit arab în Arabia Saudită, la doar o săptămână după un turneu european la Roma, Berlin, Paris și Londra.

A fost un contrast puternic cu Putin, care a călătorit în afara fostei Uniuni Sovietice doar o singură dată de când a ordonat invazia – o excursie de o zi la Teheran în iulie anul trecut.

Invitația permanentă a lui Putin la summiturile G7 a făcut o dată ca acesta să ajungă la G8, până când a fost dat afară după o invazie anterioară la scară mai mică a Ucrainei în 2014. În prezent, el este căutat de Curtea Penală Internațională de la Haga pentru presupuse crime de război și a lipsit cu desăvârșire de la un summit al fostelor state sovietice din Asia Centrală, desfășurat în China săptămâna aceasta.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.