Educație financiară

Greșelile care îi costă pe toți românii! Câteva trucuri neînsemnate prin care reduci costurile facturilor de curent

gandul.ro
FOTO: gandul.ro

În cazul în care sunteți un împătimit consumator de știri, filme, emisiuni sportive, culturale și așa mai departe, trebuie să aveți în vedere anumite situații în care televizorul se transformă într-un adevărat „devorator” de energie electrică. Sunt și cazuri în care apetitul de electricitate al TV-ului poate fi redus considerabil.

Un prim pas pentru a reduce risipa energetică constă în reducerea gradului de luminozitate. Trebuie doar să accesați această setare din meniul televizorului.

După o zi lungă de muncă, mulți dintre noi ne trântim pe canapea și deschidem micile ecrane pentru a fi la curent cu toate evenimentele care s-au petrecut cât timp am fost la serviciu.

Cum reducem facturile la energie

Nu puține sunt cazurile în care adormim cu telecomandă în mână, trezindu-ne în toiul nopții că am lăsat televizorul deschis. Dacă vă regăsiți în situația menționată, puteți corecta acest obicei costisitor, accesând funcția de cronometru de repaus sau închidere programată. Aparatul, dacă nu detectează nicio activitate, se va închide automat. O măsură la îndemâna oricui care mai domolește risipa energetică.

Nu toate televizoarele sunt prevăzute cu această funcție. Dar, chiar și cele mai vechi vă oferă posibilitatea de a programa închiderea acestora, din nou, deschideți meniul alegeți intervalul de timp în care televizorul se va închide,

Sunteți, în acest mod, scutiți de o cheltuială inutilă. Poate că vi s-ar părea un lucru minor, dar dacă trageți linie la sfârșitul lunii, veți constata că reușit să economisiti destui bani pe care să-i utlizați pentru mici pofte.

Televizoarele de ultimă generație, nu consumă multă energie în comparație cu cele vechi, însă, volumul de electricitate depinde de dimensiunea ecranului precum și de eticheta energetică, cele mai economice sunt cele care fac parte din categoria A+, evident că sunt și mai scumpe dar diferența de bani se va amortiza în timp.

Clasa energetică a electrocasnicelor reduc facturile la curent

În condițiile în care prețul facturilor pentru energie electrică se modifică „de la o lună la alta”, pentru a limita cheltuielile nedorite cauzate de risipa de curent electric, trebuie să vă îndreptați atenția asupra electrocasnicelor care sunt cei mai mari cosnumatori din casă, adică frigiderele și mașinile de spălat produse într-o perioadă în care nu se punea atât de mult accent pe consumul redus.

Prin urmare, dacă ați achiziționat unul sau poate chiar amândouă din electrocasnicile amintite anterior în urmă cu mai bine de zece ani, ar fi bine să luați în considerare schimbarea acestora cu unele mai noi, deși ar implica o investiție consistentă, efortul financiar va merita. Pe termen lung veți economisi ceva mai mulți bani decât ați crede.

Un astfel de caz ne este relatat de o femeie care a spus pentru Observator, că ar prefera să investească într-un aparat electrocasnic clasat într-o categorie de eficiență energetică superioară „Am venit să îmi fac o idee aşa despre ce şi cum. Mă informez la operatorii de la magazin, sa-mi dea o idee despre consum. Oricum, caut ceva economic. Cum se zice vorba aceea. Dai un ban, dar stai în faţă. Şi este mai economic. Costă, dar facem un pic de economie”, potrivit romaniatv.net