Infofinanciar > Info > Greșeală de calcul descoperită de CE. Deficitul bugetar al României, mai mare decât cel declarat de Guvern
Info

Greșeală de calcul descoperită de CE. Deficitul bugetar al României, mai mare decât cel declarat de Guvern

rectificarea bugetară (sursă foto: infoactual.ro)
sursa foto arhiva

România se confruntă cu multe probleme din punct de vedere financiar. Țara noastră are un deficit bugetar extrem de mare. Astfel, oficialii au pus la cale diferită măsuri pentru a putea reduce aceste probleme ale statului. Dar, se pare că Guvernul nu a realizat calculele corect. Potrivit Comisiei Europene, deficitul bugetar al României este cu mult mai mare decât cel transmis de Executiv.

Comisia Europeană a făcut noi descoperiri. Potrivit oficialilor europeni, deficitul bugetar al României este cu mult mai mare decât cel transmis de Guvern. În acest caz, problema pare să fie o greșeală de calcul.

Deficitul bugetar al României

Se pare că Guvernul a realizat calculele greșit. Potrivit Comisiei Europene, deficitul bugetar al României pentru anul 2023 este de 6,7%. Cu mult peste cel de 5,9% comunicat de oficialii români. Această situația a deficitului a creat tensiuni în România și CE.

Guvernul nu dorește să recunoască aceste cheltuieli. Așadar, Executiv a trimis o solicitare Comisiei Europene pentru a o discuta. În scopul de a ajusta deficitul bugetar. Potrivit unor surse din cadrul Guvernului, au existat costuri mari legate de Ministerul Justiției. Printre care se numără majorări pentru salariile magistraților. Care au reprezentat o parte semnificativă din această cheltuială, aproximativ 6 miliarde de lei

„E foarte important să ne asumăm acest deficit calculat de Comisia Europeană, pentru că avem angajamente în continuare în ceea ce privește fondurile europene și acolo este miza, pentru că dacă tu nu-ți respecți practic țintele de deficit bugetar, e posibil să te trezești în cel mai rău caz cu înghețarea fondurilor europene pentru România, inclusiv a banilor din PNL” a spus Adrian Negrescu, analist economic.

Înghețarea fondurilor europene

Dacă România nu își asumă deficitul, este o posibilitate ca țara noastră să se trezească cu o înghețare a fondurilor europene. Astfel, nu vor mai putea fi realizate proiecte importante care ajută la dezvoltarea țării.

„Știți ce înseamnă asta? Înseamnă că ne luăm adio, practic, de la construcția de autostrăzi, de rețele de cale ferată, de școli, de spitale, de tot ce construim noi cu bani europeni în momentul de față. Gândiți-vă că aproape 80% din investițiile cu care se laudă politicienii sunt făcute cu bani europeni și de aceea este absolut esențial să nu încercăm să păcălim Comisia Europeană cu un deficit care nu există” a explicat Adrian Negrescu.

Posibile sancțiuni

Analistul a precizat că România s-au putea confrunta cu sancțiuni din partea Comisiei Europene. Care ar urma să aibă un efect distrugător la nivelul țării din punct de vedere economic.

„Comisia Europeană va înțelege inclusiv cadrul acesta electoral în care se desfășoară anul 2024 și nu va veni cu sancțiuni la adresa României, pentru că e o problemă majoră cu România din punct de vedere financiar. Iar dacă Comisia Europeană ne va sancționa, s-ar putea ca ratingul României să aibă de suferit” a declarat Adrian Negrescu, conform Antena 3 .