Infofinanciar > Info > România renunță la sobele pe lemne. Investiție de 3 miliarde de euro din fonduri europene
Info

România renunță la sobele pe lemne. Investiție de 3 miliarde de euro din fonduri europene

Investiție de 3 miliarde de euro din fonduri europene
Sursa foto: Arhiva companiei

Ciolacu a confirmat implementarea investițiilor pentru trecerea la energia verde, având în vedere o alocare de 3 miliarde de euro din surse europene. Această inițiativă face parte din planul de transformare energetică a României. Implică renunțarea la combustibilii fosili, inclusiv la sobele pe lemne, în favoarea surselor de energie regenerabilă.

,,Operaționalizăm azi și cea mai mare investiție pentru tranziția energetică. Vorbim despre 3 miliarde de euro, sumă finanțată din fonduri europene. Este o schemă de ajutor de stat pentru creșterea producției de energie din surse regenerabile. Eolian, solar fotovoltaic, resurse hidro și nucleare, hidrogen.

Foarte important este că finanțăm și tehnologia pentru stocarea energiei. Finalizarea acestor investiții va conduce la un preț mai mic pe termen mediu și lung și o producție mai mare de energie verde.”, a anunțat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

România se pregătește să beneficieze de o alocare considerabilă de 6 miliarde de euro din Fondul Social Climatic al Uniunii Europene. Această sumă substanțială reprezintă 9,25% din totalul de 65 de miliarde de euro alocate pentru perioada 2026-2032. Această inițiativă este parte integrantă a programului UE „Fit-for-55”, care vizează tranziția de la combustibilii fosili la energie electrică. Unul dintre principalele obiective impuse României în cadrul acestui program este eliminarea utilizării sobelor pe lemne sau cărbune, conform stiripesurse.ro.