Info

Greenfield-ul se răscoală! Locuitorii au protestat în fața Primăriei Sectorului 1 din cauza drumului blocat de Romsilva

Protest Greenfield
Sursa foto: Dan Podaru

Locuitorii cartierului Greenfield au protestat în fața Primăriei Sectorului 1, după ce drumul forestier „Vadul Moldovei“ prin Pădurea Băneasa a fost închis. În urma deciziei luate Romsilva, cei 6.500 de oameni care locuiesc în zonă mai au o singură cale de acces. Decizia este însă legală și a fost luată încă de acum patru ani. Potrivit primarului general Nicușor Dan, vina îi aparține dezvoltatorului imobiliar care a tergiversat construirea celorlalte căi de acces din proiect.

Edilul-șef al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat săptămâna trecută că Primăria Capitalei și-a dat acordul prealabil încă din 2019 pentru cele trei proiecte de ieșiri din cartier propuse de dezvoltatorul imobiliar. Însă acesta a depus documentația tehnică doar pentru unul și abia anul trecut. „Pe această documentație, când va veni avizul arhitectului șef, eu voi propune Consiliului general aprobarea acestui PUZ“, a declarat primarul general Nicușor Dan.

Edilul-șef a reiterat faptul că nu este de acord cu transformarea drumului forestier blocat în cale de acces permanentă pentru cartierul Greenfield. „Așa cum am spus, nu sunt de acord cu un drum permanent, asfaltat, prin pădure. Ca lucrul acesta ar trebui să existe un Plan Urbanistic Zonal, pe care eu nu o să-l inițiez vreodată pentru că acolo este o pădure“, a mai precizat Nicușor Dan.

USR capitalizează politic protestul Greenfield

Nemulțumirea locuitorilor din Greenfield a fost speculată prompt de consilierii generali USR. Aceșiat au depus ieri un proiect de hotărâre prin care drumul forestier „Vadul Moldovei” din pădurea Băneasa să fie declarat „drum de interes local”, permiţând astfel accesul cu autovehicule pentru locuitorii din cartierul Greenfield.

„Când acest proiect va fi votat, CGMB va solicita Regiei Naționale a Pădurilor- Romsilva sau, după caz, instituțiilor care au competență de aprobare, să permită Municipiului București, timp de cinci ani de la data aprobării, ocuparea temporară, fără defrișare, de-a lungul acestui drum forestier, în vederea asigurării circulației riveranilor ca drum de interes local. În acest interval de timp este absolut necesar ca drumurile de acces în cartier, care fuseseră proiectate și promise a se realiza încă de la începutul acestei dezvoltări imobiliare, să fie realizate conform planurilor de urbanism zonal asumate de dezvoltator, pentru asigurarea unui trafic normal între acest cartier și restul orașului. (…) Investitorul avea obligaţia încă din 2007 să facă două drumuri până în Şoseaua de Centură, pe care nu le-a realizat. Schimbarea statutului drumul forestier «Vadul Moldovei» implică o dezvoltare imobiliară care ar distruge Pădurea Băneasa. Vechile administrații nu au făcut nimic în sprijinul lor, au încurajat construirea unui drum permanent și implicit defrișarea și betonarea pădurii“, se arată în mesajul postat pe Facenook pe contul USR București.

Romsilva a acționat legal

La începutul lunii ianuarie, drumul prin pădurea Băneasa care face legătura între cartierul Greenfield şi București a fost închis de către Romsilva. Potrivit reprezentanților instituției, decizia este perfect legală – conform articolului 54 (2) și 83 alineatul (2) din Codul Silvic, drumurile forestiere sunt căi de transport tehnologic închise circulației publice.

Romsilva a mai precizat că a luat încă de acum patru ani decizia de a scoate din fondul forestier drumul respectiv: „Mai mult, pe linia parcelară, o porțiune din pădure care delimitează două parcele, accesul vehiculelor de orice fel este strict interzis. Așadar, măsura închiderii Drumului Forestier «Vadul Moldovei» și a liniei parcelare este o măsură strict legală, în conformitate cu Codul Silvic, și nu o «măsură (posibil) politică». Printr-o sentință definitivă și irevocabilă a unei instanțe judecătorești, a fost recunoscută proprietatea publică a statului asupra drumului forestier respectiv, în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția Silvică Ilfov, acesta fiind intabulat în prezent ca proprietate publică a statului român“, se arată în comunicatul Romsilva, publicat ca urmare a „acuzațiilor lansate în spațiul public de către primarul Sectorului 1“.