Infofinanciar > Info > Green Deal devine realitate! Stațiile de reîncărcare se vor găsi la fiecare 60 de km pe autostradă
Info

Green Deal devine realitate! Stațiile de reîncărcare se vor găsi la fiecare 60 de km pe autostradă

Încărcare mașini electrice Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto dreamstime.com

În următorii ani, în întreaga Europă vor fi construite mai multe stații de realimentare cu combustibili alternativi, ceea ce va permite industriei transporturilor să își reducă drastic amprenta de carbon. 

Aprobarea de marți de către Consiliul European a Regulamentului privind infrastructura pentru combustibili alternativi (FIIR) a reprezentat o hotărâre de extindere a rețelei de instalații de realimentare și de realimentare cu carburanți alternativi. 

„Noua lege reprezintă o etapă importantă a politicii noastre „Pregătiţi pentru 55”, care prevede o capacitate publică de reîncărcare mai mare pe străzile oraşelor şi de-a lungul autostrăzilor din întreaga Europă. Suntem optimişti că, în viitorul apropiat, cetăţenii îşi vor putea încărca autoturismele electrice la fel de uşor ca în prezent în staţiile de benzină tradiţionale”, a declarat ministrul spaniol al Transporturilor, Raquel Sanchez Jimenez. 

Planul trebuie finalizat până la 2025 

Principalele obiective care sunt vizate de planul verde instituit în Europa ar urma să fie implementate în perioada următoare și ar trebui să fie finalizate și funcționale până în 2025 sau 2030. 

Astfel, începând din 2025, este necesar ca stații de încărcare rapidă de cel puțin 150kW să fie instalate la fiecare 60 de kilometri pe sectoarele de drum tip autostradă, în special pe principalele coridoare de transport ale Uniunii Europene, adică pe „rețeaua transeuropeană de transport” după cum este cunoscută aceasta. 

În plus, începând cu 2025, cu termenul de finalizare setat la 2030, este obligatorie instalarea stațiilor de reîncărcare pentru vehicule grele, cu o putere de ieșire de minimum 350kW, la fiecare 60 de kilometri de-a lungul coridoarelor principale de transport UE, și la fiecare 100 de kilometri pe rețeaua globală de transport. 

De asemenea, legea prevede instalarea stațiilor de realimentare cu hidrogen care care deservesc atât autoturisme, cât şi camioane trebuie instalate începând cu 2030 în toate nodurile urbane şi la fiecare 200 km de-a lungul rețelei centrale traneuropene. 

Noua lege vizează și porturile și aeroporturile  

Până în 2030, porturile maritime care primesc un anumit număr de nave mari de pasageri sau de marfă sunt obligate să ofere energie de la țărm pentru aceste nave, iar aeroporturile sunt obligate să furnizeze energie electrică aeronavelor staționate până la finele anului 2025, și la toate pozițiile de staționare la distanță până în 2030. 

De asemenea, utilizatorii de vehicule electrice sau alimentate cu hidrogen ar trebui să aibă posibilitatea de a plăti în mod convenabil cu ajutorul cardurilor de plată sau al dispozitivelor fără contact la stațiile de încărcare sau de realimentare, fără a fi nevoie de un abonament și cu o transparență totală a prețurilor, potrivit Spot Media.

Operatorii stațiilor de realimentare sau de încărcare trebuie și ei să ofere clienților informații electronice complete privind disponibilitatea, timpii de așteptare și prețurile la diferite stații.