Info

Grecii demarează construcția unei noi centrale electrice pe GNL! Scopul: exportul către Balcanii de Vest

Navă gaze lichefiate, Sursă foto: afaceri.news
Sursă foto: afaceri.news

La Alexandroupolis, în nordul Greciei, se află în curs de construcție o nouă centrală electrică pe bază de gaz. Aceasta va utiliza gaz natural lichefiat de la o stație plutitoare care este, de asemenea, în curs de construcție în zonă, informează Euronews.

Pentru Grecia, acesta este un pas important în vederea creșterii potențialului său de export de energie electrică. Pentru Europa, este un alt mijloc de a sprijini independența energetică a continentului.

Bulgaria va fi prima țară care va importa electricitate de la centrala care urmează să fie deschisă în 2026.

„Salutăm inaugurarea proiectului de construcție a centralei electrice pe bază de gaz”, a declarat ministrul interimar bulgar al energiei Rossen Hristov, conform Euronews, în cadrul unei ceremonii care a marcat construcția.

„Aceasta va asigura o mai mare stabilitate în regiune și va oferi securitate energetică nu doar pentru Grecia, ci și pentru Europa de sud-est, unde cererea de energie electrică crește în fiecare an.”

Atena a declarat că intenționează să folosească centrala pentru a exporta energie electrică în regiunea mai largă a Balcanilor.

„Putem furniza energie nu doar Bulgariei, ci și Macedoniei de Nord, Kossovo și Serbiei”, a declarat președintele operatorului independent de transport al energiei electrice din Grecia, Manousos Manousakis.

Cât costă proiectul grecesc

Unitatea va costa 434 de milioane de dolari și va avea opt sute de angajați. Se așteaptă ca aceasta să fie operațională în treizeci și două de luni și va avea o capacitate de 840 MW. Acționarii sunt: Public Power Corporation 51%, DEPA Commercial 29% și Kopelouzos Group 20%, conform Greek Reporter.

Acesta se va conecta la Centrul de ultraînaltă tensiune al IPTO (Operatorul independent de transport al energiei electrice) din Grecia la Nea Santa, unde se termină cea de-a doua linie Bulgaria-Grecia (Nea Santa-Maritsa Est), un proiect european care va ridica capacitatea de transport a celor două țări la 1.400 MW (din Grecia în Bulgaria) și la 1.700 MW (din Bulgaria în Grecia).

Potrivit datelor publicate până în prezent, se așteaptă ca unitatea să aibă un grad de eficiență de 63%, ceea ce înseamnă costuri și consum de combustibil mai mici, precum și emisii mai reduse de dioxid de carbon.

O centrală electrică plutitoare la Alexandroupolis

Împreună cu unitatea de stocare și regazeificare plutitoare (FSTU), care se așteaptă să fie gata în 2024, cele două proiecte vor reprezenta „un pas dublu și dinamic spre viitorul erei energetice”, a precizat Mitsotakis.

Gastrade, deținută de familia grecească Copelouzos, dezvoltă FSRU, care va fi ancorată la aproximativ optsprezece kilometri în largul portului Alexandroupolis din nordul Greciei și va transporta gazul la țărm printr-o conductă de 28 de kilometri. Se preconizează că va transporta gazul către Bulgaria și mai departe spre nord, odată ce va începe să funcționeze.

Gastrade a declarat că analizează posibilitatea de a construi un al doilea FSRU în largul Alexandroupolis. Grecia devine un centru european de gaze naturale lichefiate (GNL), pe măsură ce cererea crește în urma războiului din Ucraina.

În prezent, proiecte majore legate de GNL – fie în construcție, fie în extindere sau în curs de planificare – sunt în curs de desfășurare în cinci locații din Grecia. În următorii doi ani, aceste proiecte ar putea mai mult decât dubla capacitatea țării de a gestiona transporturile mondiale de GNL.

Diferitele proiecte – două lângă orașul Alexandroupolis din nordul Greciei, unul lângă Volos, în centrul Greciei, și două lângă Atena – au loc în contextul în care Europa își mărește dramatic importurile de GNL pentru a înlocui gazele naturale rusești.