Infofinanciar > Lumea la zi > Grecia vrea să trimită energie verde Israelului prin Cipru. Proiect de 2 miliarde de dolari
Lumea la zi

Grecia vrea să trimită energie verde Israelului prin Cipru. Proiect de 2 miliarde de dolari

Grecia - sursa foto - antena3.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Grecia avansează cu un plan de a trimite energie verde în Israel prin Cipru. Asta după ce operatorul rețelei electrice a fost de acord să promoveze un proiect de conectare a celor două națiuni la sistemul electric european.

Măsura vine într-un moment în care securitatea energetică în Orientul Mijlociu și în regiunea est-mediteraneană a devenit mai crucială ca niciodată. Cipru este singurul membru al Uniunii Europene care nu este conectat la rețeaua europeană. Israelul va beneficia prin adăugarea de mai multă energie regenerabilă la mixul său energetic.

Consolidarea securității energetice

„Israelul va dori să își consolideze securitatea energetică. Iar acest obiectiv va fi, probabil, sporit odată cu ceea ce se întâmplă acum”, a declarat într-un interviu Manousos Manousakis, președinte și director executiv al operatorului independent de transport al energiei electrice din Grecia, cunoscut sub numele de Admie.

O teleconferință inițiată de Ministerul israelian al Energiei cu privire la secțiunea Cipru-Israel a legăturii a avut loc în această săptămână cu participarea Admie și a omologilor săi ciprioți și israelieni.

Până în prezent consultant tehnic, Admie va deveni noul promotor al proiectului. Va prelua locul companiei EuroAsia Interconnector Ltd., cu sediul în Cipru. Faptul că entitatea elenă va avea rolul de promotor va asigura adecvarea tehnică și financiară a legăturii electrice de 1 208 kilometri. De asemenea va pune bazele finalizării acesteia la timp.

Securitate sporită

La rândul său, Israelul își va putea spori securitatea aprovizionării prin obținerea capacității de a crește numărul de surse de energie regenerabilă în mixul său energetic.

Admie a semnat o fișă de termeni fără caracter obligatoriu cu fondul israelian de investiții în infrastructură Aluma pentru a participa la capitalul social al proiectului cu o participație de până la 33%, a declarat Manousakis. Acordul include un proces de due diligence care nu a fost încă finalizat.

„Este logic că entitățile cipriote vor dori și ele să participe. Având în vedere că prin Cipru trece cablul”, a adăugat el.

Producție mai mare în Grecia

Grecia a înregistrat o creștere mare a producției de energie regenerabilă în ultimii 10 ani. Țara a generat 7.047 de gigawați/oră din energie solară în 2022. Asta față de 1.694 GWh în 2012, potrivit datelor BNEF.

Din 2022, Grecia și-a acoperit în mai multe rânduri 100% din necesarul de consum în întregime din surse regenerabile pentru câteva ore. Guvernul intenționează să aibă parcuri offshore în Marea Egee care să producă 1,9 gigawați de energie eoliană până în 2030. „Potențialul de export de energie verde este uriaș”, a declarat Manousakis.

Admie a moștenit contracte cu Nexans SA pentru secțiunea de cabluri a interconexiunii și cu Siemens AG ca furnizor preferat pentru construcția stațiilor de conversie. În viitorul apropiat urmează să fie semnat un acord privind legătura Creta-Cipru.

Siemens este, de asemenea, contractorul pentru convertoarele din Creta pentru a lega insula de Grecia continentală. Ceea ce va permite operabilitatea cu interconectarea Grecia-Cipru-Israel, a declarat Manousakis. Legătura se va conecta în Creta cu rețeaua din Grecia.

Finalizarea proiectului

Proiectul, cu un buget de 1,9 miliarde de euro (2 miliarde de dolari), va dura aproximativ patru-cinci ani pentru a fi finalizat, a spus Manousakis. UE a desemnat această legătură drept un așa-numit proiect de interes comun. Ceea ce va ajuta la asigurarea licențelor și a finanțării. De asemenea a oferit un grant de 657 de milioane de euro pentru secțiunea Cipru-Creta.

Pentru faza Cipru-Israel, țările pregătesc studiile necesare pentru a determina modul în care costurile vor fi alocate între națiuni și încheiate de autoritățile de reglementare respective, a spus Manousakis, potrivit bloomberg.com