Infofinanciar > Lumea la zi > Google Rusia își declară falimentul! Care sunt motivele și de ce servicii se mai pot folosi utilizatorii din țară
Lumea la zi

Google Rusia își declară falimentul! Care sunt motivele și de ce servicii se mai pot folosi utilizatorii din țară

Google - sursa foto - national.ro
Sursa foto - national.ro

În ziua de miercuri, filiala Google din Rusia a anunțat ca dorește să declare faliment după ce conturile bancare au fost confiscate de către autorități. În urma acestei sancțiuni, a devenit extrem de dificil pentru companie să ofere salarii atât furnizorilor, cât și oamenilor din personal, conform DPA.

Google a declarat, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că serviciile gratuite ale companiei, cum ar fi motorul de căutare și YouTube-ul o să aibă un regim normal de funcționare. Acest lucru este valabil, în ciuda faptului că falimentul a fost anunțat.

De ce a declarat faliment centrul Google din Rusia

Filiala din Rusia se află sub o presiune constantă de câteva luni deoarece refuză să șteargă diverse conținuturi pe care autoritățile de la Moscova le consideră ca fiind ilegale și pentru că a limitat accesul unor metode rusești de comunicare pe YouTube. Totuși, Kremlinul a oprit, momentanm doar accesul la serviciile companiei.

Același purtător de cuvânt declară, potrivit g4media, următorul lucru: „Confiscarea de către autorităţile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcţionarea biroului nostru din Rusia, inclusiv angajarea şi plata angajaţilor cu sediul în Rusia, plata furnizorilor şi a vânzătorilor şi îndeplinirea altor obligaţii financiare.”.

Acesta este primul moment în care marele motor de căutare recunoaște că întregul cont bancar i-a fost confiscat.

Baza de date a Serviciului Federal al Executorilor Judecătorești din Rusia precizează că există două măsuri de indisponibilizare a sumelor de bani încă de la jumătatea lunii martie, aceste valori nu au fost, totuși, precizate. De asemenea, există și alte amenzi, dar și taxe de executare, serviciul confirmând că au fost confiscate toate proprietățile și activele Google.

După ce armata de la Moscova a început procesul de invadare al Ucrainei, Google și-a mutat un număr mare de angajați din Rusia, însă unii au rămas.

Conform unei precizăric are a fost publicată miercuri pe registrul oficial rus, filiala Google din această țară plănuia să declare faliment. Din data de 22 martie a anticipat o „incapacitate de a-și îndeplini obligațiile monetare”. Între aceste obligații fac parte: remunerațiile pentru angajații actuali, dar și pentru foștii lucrători; plata obligatorie la termen și indemnizațiile de concediere.

Ce servicii rămân disponibile în Rusia

Compania americană a declarat că serviciile care nu necesită costuri vor fi disponibile în continuare pentru utilizatorii din Rusia. Printre aceste „unelte” se regăsesc și Gmail, Google Play, Android și Google Maps. Acest lucru este hotărât, în ciuda faptului că vânzările de anunțuri și cele mai multe dintre celelalte operațiuni de tip comercial au fost întrerupte.

Guvernul din Rusia a anunțat că nu are de gând să blocheze YouTube-ul, chiar dacă există multe amenințări și amenzi care au fost repetate. Motivul este faptul că utilizatorii din țară, cel mai probabil, vor suferi dacă acest serviciu va fi blocat.