Lumea la zi

Golful nu este pe placul tuturor! Activiștii din Franța au umplut cu ciment mai multe găuri de pe terenurile acestui sport

Franta golf Sursa foto actualitate.org
Sursa foto: actualitate.org

 Mai mulți activiști din Franța au distrus mai multe terenuri de golf din sudul Franței, umplând cu ciment găurile. Acest lucru a fost un răspuns la exceptarea restricțiilor hidrologice, având în vedere faptul că seceta care se întâmplă acum, este una dintre cele mai grave care s-a produs vreodată.

Activiștii, care au decis să umple găurile terenurilor de golf sunt militanți pentru climă, dar și afiliați la Extinction Rebellion, o mișcare ecologistă globală. Aceasta are scopul declarat de a folosi nesupunerea civilă nonviolentă pentru a forța acțiunile guvernamentale pentru evitarea punctelor critice ale sistemului climatic, pierderea biodiversității și riscul colapsului social și ecologic.

Terenurile de golf, extrem de esențiale pentru francezi în plină secetă

Conform antena3.ro, această mișcare a pornit din cauza autorităților franceze care au decis eliminarea utilizării rețelei hidrologice în scopuri neesențiale. Acest lucru nu ar fi fost o problemă, dar ceea ce i-a deranjat pe activiști a fost faptul că terenurile de golf pot fi udate, iar grădinile cetățenilor nu.

Această exceptare a terenurilor de golf de la regula raționalizării apei a stârnit mai mult controverse, având în vedere faptul că în 100 de comune din Franța este o crizp acută de apă potabilă.

Acest protest al activiștilor a avut loc la clubul de golf Vieille-Toulouse, dar și la terenul Garonne des ept Deniers.

Gerard Rougier, director de teritoriu, de mediu și de echipamente de  la Federația Franceză de Golf a încercat să găsească o justificare la faptul că terenurile de golf au primit scutiri de la regulile impuse în condițiile unei secete extrem de grave. Proprietarii terenurilor de golf au zis că facă terenurile nu sunt udate o dată la trei zile, iarba se ofilește și face totul imposibil de jucat.

„Un teren de golf fără iarbă este ca un patinoar fără gheață”,a transmi acesta. De asemenea, el a adăugat faptul că în Franța, în industria golfului lucrează 15.000 de angajați.

„Continuăm să-i protejăm pe cei bogați și puternici”

Mișcarea pentru protecția climatului a făcut o postare ironică pe pagina oficială de Twitter transmițând faptul că o singură gaură de pe terenul de golf „consumă 277.00 de litri. Tu bei atât de mult? #StopGolf”.

De asemenea, a fost eliberată și o petiție pentru eliminarea scutirii de care beneficiază terenurile de golf: „Nebunia economică primează în fața rațiunii ecologice”.

„Continuăm să-i protejăm pe cei bogați și puternici”, a transmis Eric Piolle, primarul orașului Grenoble, referitor la această decizie a autorităților.

În această exceptare de la raționalizarea apei pe terenurile de sport, există și unele limitări întrucât unele terenuri de golf pot fi udate doar noaptea, cu o cantitate de apă de cel mult 30% față de cea folosită în mod obișnuit.

La momentul actual, Franța este una dintre cele mai afectate țări din Europa din cauza secetei. Aceasta a provocat extrem de multe incendii în special în partea sud-vestică  Franței.

Totuși, interdicțiile care sunt impuse de autorități rămân la dispoziția oficialilor regionali care decid căror locuri se aplică și căror nu. Dintre toate zonele franceze, doar Ille-et-Vilaine a decis interzicerea udării terenurilor de golf