Infofinanciar > Info > Ghinioniștii din sistemul de pensii. Care sunt românii cărora nu li se vor recunoaște anii munciți
Info

Ghinioniștii din sistemul de pensii. Care sunt românii cărora nu li se vor recunoaște anii munciți

pensii sursa foto arhiva
Sursa foto Arhiva companiei

Unii români nu sunt așa norocoși. Acestora nu li se vor calcula anumiți ani de muncă la pensie. De la 1 septembrie va intra în vigoare noua Lege a pensiilor.

Din toamnă, 3 milioane de pensionari vor lua o pensie mai mare. Restul de 2 milioane vor avea aceeași pensie ca cea pe care o primesc în prezent. Cu toate că la recalculare pensie ar trebui să scadă, noua lege interzice acest lucru.

Ce ani nu se iau în calcul la pensie?

Cu toate că se încearcă rezolvarea inechităților din sistemul de pensii, nu se știe când se va întâmpla acest lucru, mai ales când vine vorba de munca de dinainte de 1989. Înainte de revoluție, românii munceau mult mai mult, neținându-se cont de zilele libere sau de weekend.

Cei care obișnuiau să lucreze în zilele de sâmbătă nu vor avea noroc. Conform noii legi a pensiilor, nu vor fi luate în calcul aceste zile de lucru. Astfel, românii, care au muncit sâmbătă înainte de 1989, nu vor avea venituri așa de mari, dacă aceste zile nu se iau în calcul. Au existat români ce au muncit poate și 6 zile pe săptămână ani buni.

În 1990, săptămâna de lucru a fost redusă la 5 zile. Acest lucru a fost atestat conform decretului de lege numprul 95 din data de 14 martie 1990. Astfel, românii trebuiau să lucreze doar 40 de ore săptămânal. Până atunci, românii munceau 48 de ore pe săptămână.

Unii dintre români munceau chiar și în zilele de duminică în agricultură. Nici aceste zile nu se vor lua în considerare la recalcularea pensiei.

A fost o propunere ca pentru anii în care românii au muncit 6 zile pe săptămână să primească un punct bonus. Valoarea acestuia era de 81 de lei.

Trebuie menționat faptul că înainte de 1989 salariul era fix și lunar. Acesta se împărțea la zilele și lunile lucrate din luna respectivă.

Cum își pot recupera românii banii?

Românii și-ar putea recupera banii. Aceștia trebuie să obțină o dovadă care atestă faptul că au lucrat în acele zile de sâmbătă. Ei pot lua o adeverință de la locul de muncă pe care l-au avut. Ulterior se vor depune documentele necesare la Casa de Pensii. depunerea documentelor se va face de la data de 1 septembrie 2024 până la 1 martie 2025, conform newsweek.ro.

De la 1 septembrie, românii ce au ieșit din câmpul muncii vor primi mai mulți bani de la stat. Aceștia se vor bucura de recalcularea pensiilor. Trebuie menționat faptul că nu toți românii vor primi mai mulți bani la venit din toamnă. Ceea ce este un lucru cert este faptul că niciun român nu va avea pensie mai mică după recalculare. Noua Lege a pensiilor atestă acest lucru.

Aceasta este cea de-a doua majorare ce se petrece în acest an. Încă din prima lună a anului, seniorii au primit mai mulți bani la pensie. Atunci, venitul acestora s-a majorat cu 13,8%.