Infofinanciar > Info > S-au stabilit veniturile incluse la recalcularea pensiilor. Nu toate sumele sunt luate în calcul
Info

S-au stabilit veniturile incluse la recalcularea pensiilor. Nu toate sumele sunt luate în calcul

Recalculare pensii (sursă foto: Alba24)
Sursa foto: Arhiva companiei

Recalcularea pensiilor intră în linie dreaptă. Inspectoratele județene au început să anunțe ce tipuri de venituri sunt luate în calcul pentru diferite categorii profesionale.

În ultima perioadă au apărut tot mai multe date utile despre recalcularea pensiilor. De exemplu, Inspectoratele Școlare Județene au început să anunțe tipurile de venituri luate în considerare pentru cadrele didactice.

Noile informații se adresează profesorilor pensionați deja. Aceștia au dreptul să solicite recalcularea pensiilor conform Hotărârii de Guvern (HG) 181 din 28.02.2024. Măsura este însă prevăzută și în Legea Pensiilor 360/2023.

Noilor prevederi legislative includ:

– majorarea pensiilor cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024.

– recalcularea pensiilor din septembrie 2024.

– stabilirea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei începând cu ianuarie 2035.

– ce tipuri de venituri trebuie luate în calcul la recalcularea pensiilor.

Care sunt tipurile de venituri luate în calcul

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Maramureș a transmis deja către școli o serie de informații despre tipurile de venituri luate în calcul.

Conform documentului emis de ISJ Maramureș sunt vizate veniturile brute realizate, plătite din fondul de salarii. Se iau în considerare pentru perioada 01.07.1977 – 01.04.2001, conform legislației specifice.

ISJ Maramureș a explicat și ce se întâmplă cu veniturile suplimentare, realizate în afara acestei perioade. Dacă acestea nu sunt înregistrate în carnetul de muncă, nu pot fi utilizate pentru calculul punctajelor anuale.

„Conform anexei nr. 6 la Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, în adeverința pe care angajatorul o eliberează se precizează „angajatul a beneficiat de următoarele venituri brute realizate, plătită din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat.”, se arată în documentul remis de ISJ Maramureș.

Ce nu este inclus la recalcularea pensiilor

Decretul nr. 92/1976OMM nr. 136/1976 și Legea nr. 19/2000 stabilesc clar că veniturile realizate suplimentar care nu se înscriu în carnetul de muncă că „nu pot fi utilizate la determinarea punctajelor anuale”, conform documentului remis de ISJ Maramureș.

Potrivit sursei citate, în această categorie intră și sumele încasate de personalul didactic pentru plata cu ora. De asemenea sunt incluse și premiile, care nu sunt considerate în baza de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale. Prin urmare, nu sunt luate în considerare la stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie.

Nici al 13 -lea salariu nu este inclus în calculul punctajului mediu pentru stabilirea pensiei înainte de data de 01.04.2001. Conform ISJ Maramureș, acesta era considerat un drept salarial ocazional, conform prevederilor legale din HG nr. 281/1993.

Informațiile de veniturile incluse sunt importante pentru cadrele didactice care se află în procesul de recalcularea pensiilor, conform antena3.