Infofinanciar > Info > FGA deschide dosare de daună! Clienții Euroins pot face cereri pentru acest demers
Info

FGA deschide dosare de daună! Clienții Euroins pot face cereri pentru acest demers

Euroins
sursa foto: economedia.ro

FGA a anunțat vineri că poate primi cereri deschidere a dosarelor de daună din partea clienților Euroins, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus revocarea autorizaţiei de funcţionare pentru acest asigurator.

„FGA a luat act de decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Euroins România Asigurare Reasigurare SA şi constatarea stării de insolvenţă a societăţii, urmând ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să promoveze, în instanţă, cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului. Astfel, începând de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial, FGA poate proceda, la cererea oricărei persoane care invocă un drept de creanţă împotriva Societăţii Euroins România Asigurare Reasigurare SA, la deschiderea dosarelor de daună”, se precizează într-un comunicat al FGA.

Condiții de deschidere

Cererea de deschidere a dosarului de daună poate fi completată în cazul în care nu a fost deschis un astfel de dosar de către Euroins, pentru un eveniment asigurat acoperit de o poliţă de asigurare în vigoare.

De la data publicării hotărârii ASF în Monitorul Oficial al României, creditorii de asigurări ai Societăţii Euroins România Asigurare Reasigurare pot să înainteze cereri de plată la FGA sau cereri de restituire primă.

„Cererile de plată se pot depune până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creanţele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată pot fi depuse în maximum 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă al creditorului de asigurări”, afirmă FGA.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor va lua în primire evidenţele complete ale dosarelor de daună şi evidenţele tehnico-operative şi contabile conexe acestora, în termen de 30 de zile de la data sustragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii. După ce acestea sunt preluate, FGA va proceda la publicarea listelor posibililor creditori de asigurare.

Ulterior preluării evidenţelor complete ale dosarelor de daună, dar şi a evidenţelor tehnico-operative şi contabile, se va face Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată.

În conformitate cu legea, art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este îndreptățit să facă plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în MO al României a hotărârii ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare.

Despăgubirea

Oferirea despăgubirilor va avea loc în limita a 500.000 lei. Acestea sunt destinate pentru o creanţă de asigurare datorată pe baza unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvenţă.

„Ca schemă de protecţie a asiguraţilor, Fondul de Garantare a Asiguraţilor este pe deplin conştient de situaţia specială în care se regăseşte piaţa asigurărilor la acest moment, prin falimentele societăţilor City Insurance SA şi a Euroins SA şi mai ales de aşteptările creditorilor de asigurare ai celor doi asigurători. FGA şi-a propus să reprezinte un element de stabilitate şi să vină în ajutorul cetăţenilor prin desfăşurarea activităţii-instrumentarea dosarelor de daună, plata despăgubirilor cuvenite etc. într-un mod profesionist cu rezultate rapide, în limita resurselor materiale şi umane”, potrivit reprezentanţilor FGA.

FGA recomandă online-ul

În vederea demarării procesului de depunere a cererilor de deschidere de daună sau a cererilor de plată, se găsesc informații pe site-ul FGA, respectiv www.fgaromania.ro

Fondul de Garantare a Asiguraţilor s-a format ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213 din2015 ce vizează Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are ca obiectiv apărarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător.

Vineri, instituția a precizat că ASF-ul a hotărât retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România.

„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, conform sursei citate.

Conducerea Eurohold a pretins că decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară vizând Euroins reprezintă „o preluare ostilă a activelor filialei din România” şi a declarat că va începe procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment, conform știrileprotv.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.