Infofinanciar > Esential > Ghidul băuturilor alcoolice de Revelion! Ce trebuie să faci ca să eviți mahmureala
Esential

Ghidul băuturilor alcoolice de Revelion! Ce trebuie să faci ca să eviți mahmureala

alcool sursă foto unsplash.com
sursă foto unsplash.com

Fie că vorbim despre petrecerea de Anul Nou, fie de orice altă petrecere care presupune consumul de băuturi alcoolice, excesele duc la stări nedorite, cum ar fi mahmureala și durerile de cap din ziua următoare. Mai mult, combinație dintre alcool și prea multă mâncare poate duce la dereglări ale stomacului și stări de rău, ceea ce nu ne dorim în perioada sărbătorilor.

Pentru a evita situațiile neplăcute și consecințele de a doua zi, există mai multe remedii preventive, care ne ajută să trecem cu bine peste noapte dintre ani, consumând cantități moderate de băuturi alcoolice și urmând mai mulți pași esențiali.

1. Fără alcool pe stomacul gol

Este recomandat ca înainte de a consuma orice băuturi alcoolice să mâncăm bine înainte, pentru a evita atât intoxicația cu alcool, cât și afecțiunile stomacului. Este demonstrat științific că alcool se absoarbe mult mai rapid pe stomacul gol, iar alimentele împiedică infiltrarea rapidă a alcoolului în sânge. Astfel, este recomandat să avem o masă înainte de a consuma băuturi alcoolice, dar este de preferat să se evite mâncărurile grele sau cu multă grăsime, deoarece pot duce la dureri de stomac, balonare și colici biliare.

2. Hidratare pe măsură

Este cunoscut faptul că consumul de alcool produce deshidratarea corpului, astfel că este recomandat să bem multă apă și să alternăm băuturile alcoolice cu câte un pahar cu apă, deoarece aceasta scade densitatea alcoolului din sistem. De asemenea, nu este indicat să consumăm cafea, care duce totodată la deshidratare, sau băuturi carbogazoase și energizante, cu conținut ridicat de zahăr, deoarece acestea facilitează asimilarea alcoolului în sânge.

3. Evită amestecul mai multor băuturi

Alcoolul este o substanță care încetinește activitatea creierului, cu alte cuvinte duce la beție. Dacă amestecăm mai multe tipuri de alcool cu ingrediente și densități diferite, cantitatea alcoolului crește iar efectele resimțite vor fi mai puternice.

Deși există multe teorii pe acest subiect, studiile științifice nu au rezultate concludente legat de ordinea de consum a băuturilor, astfel că, de multe ori poate fi vorba doar de cantitatea de alcool consumată în total.

4. Consumul responsabil

Fiecare persoană are un organism diferit și, implicit, o capacitate diferită de a metaboliza alcoolul, ceea ce înseamnă că două persoane pot bea aceeași cantitate, în același ritm, dar cu efecte profund diferite. Cei care consumă alcool în mod obișnuit au o rezistență mai mare decât cei care consumă foarte rar sau deloc.

Cei care consumă alcool mai des fabrica mai multe enzime capabile sa metabolizeze rapid alcoolul. În general, femeile sunt mai puțin rezistente la alcool decât bărbații, de aceea este recomandat ca acestea să consume mai puțin, dar nu este întotdeauna o regulă.

Important este să ne cunoaștem limitele și să ne ascultăm organismul pentru a ne bucura de o experiență completă, fără a suferi a doua zi.

5. Fă mișcare

Mișcarea ajută la metabolizarea mai rapidă a alcoolului, astfel că este recomandat să dansăm și să ne mișcăm, să ieșim din când în când afară pentru a lua o gură de aer proaspăt și de a ne oxigena creierul. Statul în spații închide, cu atât mai mult dacă există și fum de țigară, crește șansele unei dureri de cap a doua zi.

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.