Infofinanciar > Educație financiară > Gestionarea banilor – sfaturi 
Educație financiară

Gestionarea banilor – sfaturi 

Gestionarea banilor, Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Gestionarea banilor este importantă, indiferent de cuantumul veniturilor tale lunare. În funcție de cât de cheltuitor ești, poți să ajungi cu greu la finalul lunii chiar și când câștigi un salariu mult peste media națională.

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să ai o idee clară asupra cheltuielilor pe care le ai în fiecare lună. Le poți împărți în mai multe categorii, după cum urmează:

Cheltuielile fixe:

  • Rate și chirii
  • Plata facturilor de utilități
  • Transport în comun sau cu automobilul
  • Asigurări
  • Alimente
  • Îngrijirea copiilor

Specialiștii recomandă ca aceste cheltuieli fixe să nu depășească 50% din veniturile lunare. În cazul chiriei/ratei pentru locuință, este recomandat ca aceasta să nu depășească o treime din salariul net.

Un videoclip despre gestionarea banilor poate fi vizionat aici. 

Cheltuielile variabile

La capitolul cheltuieli variabile, poți să incluzi ieșirile în oraș, activitățile recreative, cumpărăturile ocazionale, anumite tratamente/analize medicale, cadouri, costuri cu vacanțele și așa mai departe. Tot specialiștii recomandă ca acestea să nu depășească 30% din veniturile noastre lunare.

Restul de 20% sunt alocați economisirii. O poți face printr-un depozit la termen, cont de economii, fonduri de investiții, bursă și așa mai departe. Înainte de a alege o soluție de economisire, analizează-o cu atenție și vezi dacă se potrivește cu obiectivele tale pe termen mediu și lung.

De ce este bine să-ți gestionezi banii cu atenție

Poți face un exercițiu de imaginație și să te întrebi dacă știi pe ce se duc banii tăi lunar. Cât te costă mâncarea, cât te costă pasiunile tale, cât dai pe ieșiri în oraș și așa mai departe? Dacă nu ai o idee clară, foarte probabil ți se va întâmpla să ai și anumite cheltuieli pe care le poți optimiza.

Poți începe prin a face o evaluare a abonamentelor lunare pentru care plătești subscripții. De multe ori ni se întâmplă să avem abonamente la mai multe servicii de streaming de filme pe care să le folosim rar spre deloc. O soluție pe care o poți aplica este să păstrezi doar ceea ce folosești cu adevărat. La fel și în cazul abonamentelor de telecomunicații. Verifică opțiunile pe care le ai active. Iar dacă abonamentul tău este expirat, poți lua legătura cu compania la care ai abonament și să faci o renegociere. Aproape în toate situațiile acestea se termină în favoarea clientului și vei obține o reducere, pentru că nicio companie nu își dorește să te piardă.

Având o imagine mai clară a banilor pe care îi cheltui, îți vei da seama și cât economisești lunar. În acest caz, îți poți stabili obiective pe termen scurt sau mediu. Poate îți dorești să îți cumperi un nou laptop sau orice altceva. Îți poți stabili acest obiectiv și să începi să economisești lunar.

Pentru a-ți fi mai ușor, poți folosi o aplicație de gestionare a bugetului lunar. În magazinele de aplicații pentru dispozitivele mobile vei găsi o mulțime de instrumente utile. În funcție de aplicația pe care o alegi, poți introduce cheltuielile lunare manual ori poți permite accesul la datele bancare în așa fel încât acestea să fie importate automat. Plățile vor fi împărțite în mai multe categorii: cumpărături, rate/chirii, alimente, ieșiri în oraș, întreținere autovehicul, vacanțe și așa mai departe. Vei vedea statistici detaliate în privința cheltuielilor tale și vei înțelege mai bine pe ce se duc banii tăi.

Gestionarea bugetului este importantă și în alte domenii

Dacă ești disciplinat financiar, ai putea să ai succes și în alte domenii. Spre exemplu, dacă ești jucător de poker, e bine de știut că gestionarea bankroll-ului este un element cheie. Contează mult să știi regulile, să ai abilități bune, să fii disciplinat emoțional, însă dacă mizezi haotic vei avea o problemă. Aici este un videoclip despre gestionarea bankroll-ului în cazul jucătorilor de poker online.

Cei mai buni jucători își stabilesc un buget bine definit când joacă poker. Jucătorii de poker online consideră că un bankroll este potrivit dacă acoperă cel puțin 40 de intrări la turneele de texas holdem poker de pe Internet sau minim 20-30 de buy-in-uri la partidele cash.

Iar dacă te gândești să renunți la jobul de zi cu zi și să începi o carieră de antreprenor, e vital să fii cât mai disciplinat financiar. Va trebui să înveți să gestionezi un buget mult mai amplu, în condițiile în care vei avea de făcut și plăți către furnizori și angajați. Disciplina financiară personală poate fi așadar un bun punct de pornire și dacă te gândești să începi o afacere.