Infofinanciar > Educație financiară > Cum pot face românii investiții simple, dar profitabile. Măsura funcționează ca Pilonul II de Pensii
Educație financiară

Cum pot face românii investiții simple, dar profitabile. Măsura funcționează ca Pilonul II de Pensii

investitii
Sursa foto Arhiva companiei

Adrian Asoltanie este trainer pe partea de educație financiară. Acesta oferă sfaturi românilor pentru a face investiții simple, dar care sunt profitabile. De asemenea, acesta vorbește și de spre gestionarea economiilor pentru a asigura stabilitatea financiară, dar și despre investiții.

Adrian Asoltanie a spus că există două tipuri de economii. Acestea sunt cele pe care orice român ar trebui să le aibă acasă. O prima categorie care este absolut necesară este fondul de urgență.

Economiile românilor

„Economiile se împart în două categorii. Prima este fondul de urgență. Măcar 2.000 RON trebuie să ai în casă, în orice moment. Acesta este fondul de urgență, în caz de mici defecțiuni casnice sau probleme de sănătate”, a transmis trainerul de educație financiară.

Cu ajutorul acestui fond, românii își pot achita cheltuielile neprevăzute ce ar putea apăra. Printre cheltuielile neprevăzute se numără reparațiile casnice, ale mașinii sau tratamentele medicale de urgență.

Cel de-al doilea fond de care amintește trainerul de educație financiară este fondul de siguranță. Acesta este absolut necesar în situații grave, care necesită mai mulți bani. De asemenea, acesta are un rol extrem de important în cazul economiilor românilor. Mai mult, fondul de siguranță oferă timp familiilor pentru a găsi soluții în situații de urgență.

„Apoi, vorbim despre fondul de siguranță care trebuie să îți acopere 3 luni de cheltuieli vitale, pentru situații precum probleme cu jobul, sănătatea, o operație scumpă, divorț sau decesul cuiva sau o situație de acest fel, scumpă și gravă. Acesta este rolul economiilor”, a transmis Adrian Asoltanie.

Investiții făcute cu cap

Trainerul este de părere că pe lângă aceste fonduri ce ar trebui să le aibă în casă fiecare român ar trebui să mai facă încă un lucru. Este vorba despre investiții. Chiar dacă sunt simple, acestea pot fi extrem de profitabile.

„În afară de acești bani, oamenii ar trebui să investească. Și cele mai simple instrumente pe care le are la dispoziție oricine sunt fondurile mutuale pe care le găsești la bănci. La bancă găsești niște instrumente de investiție diversificate. Se numesc fonduri mutuale”, a susținut Asoltanie.

Se pare că aceste fonduri de investiții funcționează pe un principiu similar cu cel al Pilonul II de Pensii. Lunar, se strâng diverse sume, iar ulterior se investesc în active.

„Poți să începi să investești de la 100 RON pe lună. Poți automatiza investiția, adică să stabilești ca, în ziua de salariu, 200-300 RON sau cât vrei să pui în investiția respectivă, iar, în timp, se acumulează foarte bine!”, a declarat trainerul de educație financiară.

Aceste fonduri mutuale sunt extrem de apreciate întrucât oferă o diversitatea extrem de mare. În acest fel, este redus riscul ce vine o dată cu investițiile individuale.

Conform dailybusiness.ro, acest fonduri oferă românilor și lichiditate. Ele permit investitorilor sî retragă banii în orice moment, atunci când au nevoie.