Infofinanciar > Info > Germania, criza forței de muncă. Creșterea economică este pusă în pericol
Info

Germania, criza forței de muncă. Creșterea economică este pusă în pericol

capital.ro
sursa foto capital.ro

Cea mai mare economie a Europei ar putea avea o creștere limitată la 1% pe an timp de zeci de ani. În timp ce muncitorii săi se grăbeau să respecte un termen limită recent, Andre Schulte-Suedhoff a făcut ceva ce nu mai făcuse de mai bine de 20 de ani, s-a alăturat liniei de producție de la fabrica sa de lângă Munster și și-a petrecut weekendul asamblând echipamente de filtrare a aerului.

„Este destul de bizar”, a declarat executivul în vârstă de 46 de ani într-un interviu acordat luna trecută. Dar, în condițiile în care celor 200 de angajați le lipseau până la 15 persoane și trebuiau să plătească penalități financiare dacă nu reușeau să livreze, nu exista altă opțiune, a spus el. Pentru firma de familie a lui Schulte-Suedhoff, Schuko, și pentru mii de alte firme din Germania, astfel de blocaje sunt din ce în ce mai frecvente și din ce în ce mai dăunătoare.
„Am putea vinde mult mai mult. Principalul input care lipsește este forța de muncă” a adăugat acesta.

Criza forței de muncă germane

Conform modelelor unui institut de cercetare al Guvernului german, la un moment dat, forța de muncă de 47 de milioane de persoane va înceta să mai crească. Poate că deja a încetat. Iar acel moment va fi punctul culminant al unui super-ciclu economic care a transformat o țară ruinată de război într-o putere de producție și una dintre cele mai bogate țări din lume. Indiferent ce va urma, o eră în care generații succesive de germani și-au văzut standardele de viață ridicate de expansiunea constantă a forței de muncă se apropie de sfârșit. „Acele zile s-au terminat. Fundația pentru o creștere ulterioară a prosperității se prăbușește” a declarat banca de dezvoltare KfW la începutul acestui an.
Fără o schimbare majoră, forța de muncă din Germania se va reduce dramatic în următorii ani, subminând creșterea economică, sporind presiunile inflaționiste și punând provocări deosebit de dure pentru firmele de producție precum Schuko, care reprezintă coloana vertebrală a celei mai mari economii europene.

În următorul deceniu, oferta de forță de muncă va scădea cu 3 milioane de persoane, sau 7%, dacă germanii care se pensionează nu vor fi înlocuiți de un aflux semnificativ de imigranți. Doar pentru a se menține la același nivel, țara are nevoie de 400.000 de nou-veniți pe an. Deși această cifră a fost atinsă în diferite momente în trecut, migrația în Germania a fost stimulată de refugiații veniți din țări precum Siria și Ucraina. Iar după experiența acelor ani, alegătorii sunt sceptici în privința promisiunilor că migrația poate stimula creșterea economică. Aceasta a fost afirmația din 2015, dar doar aproximativ jumătate dintre refugiații care au sosit în timpul acelui val și-au găsit un loc de muncă cinci ani mai târziu. Schulte-Suedhoff compară criza cu schimbările climatice: un dezastru abstract, cu încetinitorul, pe care factorii de decizie politică îl văd venind de ani de zile. Și, la fel ca în cazul încălzirii globale, el spune că soluțiile propuse par inadecvate. „Nu se acordă nicio atenție acestui subiect. Prioritățile par un pic nebunești” a spus acesta.

Populația în vârstă care a activat pe piața muncii din Germania a atins de fapt un nivel maxim la sfârșitul secolului trecut, dar țara a reușit să evite declinul demografic pentru o perioadă de timp datorită sosirii a milioane de imigranți și a numărului tot mai mare de femei care merg la muncă. Însă ambele tendințe se estompează în prezent, chiar în momentul în care generația de după cel de-al Doilea Război Mondial se pensionează. Acest lucru înseamnă că economia se va baza pe creșterea productivității lucrătorilor pe care îi are pentru a stimula expansiunea. În consecință, conform proiecțiilor Bloomberg Economics, este puțin probabil ca creșterea globală să depășească 1% timp de decenii.

Efectele negative ale îmbătrânirii populației

Fondul Monetar Internațional are o perspectivă la fel de sumbră. „Efectele negative ale îmbătrânirii populației sunt deja prezente și vor continua să se accelereze în anii următori”, a declarat jurnaliștilor, în luna mai, Kevin Fletcher, care a condus o misiune recentă a FMI în Germania. Potrivit Bloomberg Economics, Germania se confruntă cu o povară demografică mai mare asupra creșterii decât oricare dintre colegii săi occidentali în următorul deceniu. Doar Japonia, o societate mai închisă din punct de vedere istoric, cu o rată mai mică de participare a femeilor și o îmbătrânire mai rapidă a populației, se află mai departe pe această traiectorie decât Germania. Cele două pârghii principale de care dispun factorii de decizie politică sunt creșterea numărului de lucrători și valorificarea la maximum a celor care sunt deja acolo. Ambele se pot dovedi foarte dificile.

Migrația a fost un avantaj major pentru economia Germaniei și rămâne cea mai probabilă cale de a schimba traiectoria țării. Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a promis că guvernul va „face tot posibilul” pentru a atrage lucrători calificați. Însă valul de imigranți din Europa Centrală și de Est încetinește pe măsură ce standardele de viață din aceste țări ajung din urmă cele din Germania. În ultimul deceniu, țara a înregistrat o creștere a numărului de vize pentru muncitori calificați eliberate în India, Filipine și Indonezia. Heil călătorește în America Latină împreună cu ministrul de Externe, Annalena Baerbock, în această săptămână, ca parte a eforturilor sale de a recruta persoane bine calificate. Dar imigrația rămâne o problemă perfidă din punct de vedere politic, iar societatea germană se luptă să integreze un milion de ucraineni care au sosit anul trecut.

Oficialii locali spun că școlile sunt la capacitate maximă și că nu există suficiente locuințe, în timp ce sprijinul pentru Alternative for Deutschland, partid anti-imigrație, a crescut. Oficialii și directorii încearcă, de asemenea, să convingă mai mulți germani să nu se mai retragă. În Italia, care va fi următoarea țară din Uniunea Europeană care se va confrunta cu serioase probleme demografice, doar 40% dintre femeile în vârstă de muncă sunt active din punct de vedere economic, ceea ce înseamnă că există o rezervă de forță de muncă suplimentară la care se poate apela. Dar Germania a utilizat deja această resursă. Rata de participare a femeilor a crescut cu aproximativ 10 puncte procentuale în ultimii 30 de ani, ajungând astfel să se alinieze cu cea a SUA și să se situeze deasupra celorlalte țări mari din UE.

Persoanele aflate la vârsta de pensionare

Un grup pe care Germania ar putea avea mai mult succes în a-l atrage sunt persoanele aflate la vârsta pensionării. Deși a înregistrat progrese substanțiale începând cu anul 2000, în ultimii câțiva ani s-a putut observa o stagnare. Mai puțin de 9% dintre germanii cu vârsta de 65 de ani și peste lucrează, comparativ cu aproape 20% în SUA și cu aproximativ unul din patru japonezi. Odată cu creșterea treptată a vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2030, acest număr ar trebui să crească, dar încet. Schulte-Suedhoff a declarat că firma sa încearcă să-i convingă pe angajații cu vechime să continue să lucreze și după ce ajung la vârsta pensionării. „Din fericire, unii sunt dispuși să o facă. Altfel, situația ar fi și mai gravă” a spus acesta.

Chiar dacă Germania întâmpină dificultăți în a crește numărul de lucrători, fie din străinătate, fie prin convingerea oamenilor să amâne pensionarea, creșterea viitoare ar putea fi determinată de creșterea cantității de producție a fiecărui lucrător. Timp de ani de zile, marginea nu foarte secretă a puternicului motor economic al Germaniei a fost productivitatea sa de invidiat, alimentată de mii de companii de inginerie și auto de înaltă tehnologie, de la firmele mai mici din Mittelstand la puteri globale precum Siemens AG și Volkswagen AG.

Însă, după ce a crescut rapid în deceniile de dinaintea crizei financiare globale, productivitatea muncii din Germania a stagnat în ultimii ani. Aceasta a crescut cu mai puțin de 2% din 2015, comparativ cu 8% în SUA în aceeași perioadă, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Unul dintre factorii care stau la baza acestui fapt este cât de mult a rămas în urmă față de alte țări în ceea ce privește tranziția la era digitală. Indicele economiei și societății digitale al Comisiei Europene plasează Germania pe locul 13 din 27 de țări membre în 2022, abia peste media UE, conform Bloomberg .