Infofinanciar > Info > România are nevoie de forță de muncă! Se introduce o nouă legislație temporară care ar facilita angajarea ucrainenilor
Info

România are nevoie de forță de muncă! Se introduce o nouă legislație temporară care ar facilita angajarea ucrainenilor

Budai, Sursă foto: G4Media.ro
Sursă foto: G4Media.ro

Accesul pe piața muncii al cetățenilor din Ucraina ar urma să fie facilitat și ușurat prin introducerea unei legislații temporare. Acest lucru a fost anunțat de către ministrul Muncii, Marius Budăi, pe data de 30 mai, în cadrul Forumului „Rebuilding Ukraine”, care a fost organizat de către Camera de Comerț Bilaterală România-Ucraina, sub auspiciile Ambasadei Ucrainei de la București. 

Ministrul Muncii a subliniat că România va sta în spatele unui program de reconstrucție a Ucrainei. Un prim pas al acestui proiect ar putea fi ușurarea accesului pe piața muncii a cetățenilor veniți din Ucraina, prin introducerea unei legislații pe o durată limitată. 

Românii primesc ucrainenii cu ospitalitate  

„Adică, dacă vrem să facem ceva cu paşi repezi şi să fim şi eficienţi, atunci trebuie să uşurăm accesul pe piaţa muncii, să nu mai trebuiască să stăm cu acele documente care în condiţii normale sunt sau nu Ok sau le putem îmbunătăţi, putem discuta”, a spus Marius Budăi. 

„Când a început războiul, eu, ca locuitor al judeţului Botoşani, graniţă cu Ucraina, dar şi cu Republica Moldova, la noi acolo a fost mai complicat ca aici, la Bucureşti, s-a simţit o teamă şi o groază. (…) Vreau să vă spun că am văzut atunci ceea ce noi, românii, ştim să facem poate cel mai bine şi facem din suflet. Şi am văzut cum cetăţenii români de rând (…) din judeţul Botoşani, care n-au o situaţie materială foarte bună, în modestia lor, au venit în vamă cu oalele pline cu mâncare. Aşa au fost întâmpinaţi cetăţenii ucraineni care fugeau din calea războiului”, a povestit ministrul. 

În plus, ministrul Muncii a amintit, în cadrul ședinței organizate de către Camera de Comerț Bilaterală România-Ucraina, că în trecut a mai fost modificată o lege cu privire la condițiile de lucru ale cetățenilor ucraineni în țara noastră. 

Trebuie făcute modificări drastice la lege 

„Dacă vorbim de dreptul de a munci, imediat după ce a început războiul, în calitate de ministru, am schimbat o lege. (…) Şi am modificat condiţiile de lucru ale cetăţenilor ucraineni în România. Noi, în 2018, am lucrat la acea lege, unde am îmbunătăţit accesul cetăţilor ucraineni, moldoveni care nu aveau cetăţenie română, dar tot ceea ce înseamnă ţările din jurul României care nu sunt parte a Uniunii Europene – Serbia, Ucraina, Moldova – să poată lucra până la 9 luni consecutiv pe teritoriul României.  

Când a început războiul, am dat o ordonanţă de urgenţă şi am explicat premierului şi coaliţiei ce doresc să fac, şi anume cetăţenii ucraineni care au venit în România au avut şi au dreptul să lucreze permanent fără niciun fel de probleme, cu menţiunea că acolo unde nu aveau documente la ei care să reflecte calificarea, pentru o declaraţie pentru răspundere şi printr-o probă de lucru, se putea şi se pot şi acum angaja”, a explicat ministrul. 

Încă din luna ianuarie a fost luată decizia ca cetățenii veniți în România din Ucraina, Republica Moldova și Serbia pot să se angajeze într-un mod mult mai rapid, pe baza unui contract de muncă întocmit în conformitate cu Codul Muncii. Salariul oferit trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut pe economie, iar contractul de muncă este necesar să fie înregistrat în ReVisal, potrivit Agerpres.

Cetățenii veniți din Ucraina, Republica Moldova și Serbia pot fi angajați pe o perioada determinată în România, cu un contract de nouă luni, însă după încheierea acestei perioade, cetățenii ucraineni pot solicita prelungirea contractului de muncă, fără să mai fie necesară obținerea unei vize de lungă ședere pentru angajare.