Infofinanciar > Lumea la zi > Generația Z are cele mai mari câștiguri. Cheltuielile sunt pe măsură
Lumea la zi

Generația Z are cele mai mari câștiguri. Cheltuielile sunt pe măsură

Tinerii din România nu fac față cheltuielilor. Suntem una dintre cele mai sărace țări din UE

Cei din Generația Z care, în prezent, lucrează cu normă întreagă sunt pe punctul de a-i depăși pe cei din generația baby-boomers, născuți între 1945 și 1964, care urmează să se pensioneze.

În SUA, la momentul actual, există peste 6.000 de directori executivi și 1.000 de politicieni ai Generației Z, potrivit adevărul.ro

Predecesorii Generației Z, cunoscuți sub numele de milenialii, născuți între 1981 și 1996, au intrat în câmpul muncii într-o perioadă tumultoasă, în perioada crizei financiare globale dintre anii 2007-2009, având de suferit la acest capitol. Între anii 2012-2014, jumătate din tinerii din Spania nu au reușit să-și găsească un loc de muncă. În Grecia, rata șomajului a fost foarte mare în rândul celor tineri.

Tinerii din Generația Z care au terminat școala au parte de condiții diferite și mult mai favorabile. Șomajul în rândul tinerilor care provin din lumea bogată este de aproximativ 13%, acesta fiind cel mai scăzut nivel din 1991 până acum. De asemenea, rata șomajului în Grecia a scăzut la jumătate față de nivelul maxim.

Majoritatea au ales să studieze materii relevante care să-i ajute în găsirea unui loc de muncă. În Marea Britanie și în America, Generația Z înclină spre domenii precum economia sau ingineria.

În America, salariul în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani este mult mai ridicat, față de cei care au vârste cuprinse între 25 și 54.

În marea Britanie, remunerarea tinerilor se calculează în mod diferit. Astfel, salariul mediu orar al persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani crescând cu 15% anul trecut. În Noua Zeelandă, pentru cei cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, salariul mediu orar a crescut cu 10%, față de 6% pentru ceilalți angajați.

Salariile sunt mai mari, însă viața e mai scumpă

Există membrii ai Generației Z care contrazic acest lucru. Aceștia spun că veniturile mai mari sunt doar o aparență și nu compensează costul uriaș al studiilor și al locuințelor.

Până la urmă, prețurile locuințelor au atins cel mai înalt prag din istorie, iar absolvenții au mult mai multe datorii decât înainte. Generația Z se descurcă deoarece au venituri mari care să-i ajute. În 2022, americanii sub 25 de ani cheltuiau 43% din salariu, după impozitare, pentru școală și locuință. Ratele apartamentelor celor din Generația Z sunt mult mai ridicate decât cele ale milenialilor la aceeași vârstă.

Milenialii au crescut gândindu-se că locul de muncă reprezintă un privilegiu. Astfel, se supun șefilor și sunt gata oricând să le facă pe plac. Pe de altă parte, cei din Generația Z, consideră locul de muncă un drept al lor, iar comportamentul lor față de muncă este diferit.  Un termen popular prin rândul celor din Generația Z este cel de „quiet quitting” (demisia silențioasă n.r.). Acest termen se referă la minimul de efort depus de tineri, pentru a nu fi concediați.

Cât poate să reziste avantajul economic al Generației Z?

În cazul unei recesiuni, unii tineri ar fi mai afectați decât alții, așa cum se întâmpla de obicei în cazul recesiunilor. Inteligența artificială ar putea dezechilibra economia lumii. Cu toate acestea, în timp, tinerii ar putea să aibă norocul de a nu simți această dereglare, scrie adevărul.ro